Varför hittar jag inte mörkt läge / Dark Mode i Facebook? (iOS)

Facebook Instagram
Foto: Adem AY, Unsplash

Förvånad över att mörkt läge helt plötsligt inte går att hitta i Facebook-appen för iOS? Du är långt ifrån ensam – mängder av användare klagar just nu på att det så kallade ”Dark Mode”-läget i appen har försvunnit.

Inställningen för mörkt läge brukar normalt hittas under Inställningar inuti Facebook-appen och som en inställning direkt i iOS. Båda har av någon outrundligt anledning försvunnit.

Vad det betyder är att 1) du kan inte ställa in mörkt läge inifrån appen och 2) Facebook-appen kommer inte att respektera din systemvida inställning om ljust respektive mörkt läge.

Lästips: Aggressiv nätfiskeattack mot Facebook-användare – vill komma åt lösenord

Den systemvida inställningen introducerades med iOS 13 som släpptes under 2019. Med den kan du ställa in så att kompatibla appar automatiskt ändrar mellan ljust och mörkt läge beroende på din inställning för iOS.

Facebook var rejält sena med att aktivera stödet i sin iOS-appen. Först sent i juni 2020 meddelades att appen var kompatibel med mörkt läge på iPhone och iPad. Alltså ett helt år efter att Apple introducerade stödet.

Vad vi vet idag så är det inte en bugg som ställer till det för användarna. Det är mer troligt att Facebook har uppdaterat appen och – antingen medvetet eller av misstag – tagit bort stödet.

Det är sannolikt att Facebook återaktiverar stödet för mörkt läge inom kort. Exakt när och vad som är anledningen till att kompatibiliteten togs bort återstår att se.

Lästips: För första gången tappar Facebook användare

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.