För första gången tappar Facebook användare

Kvartalsrapporten kapade Metas aktievärde med 200 miljarder dollar

Facebook Instagram
Foto: Adem AY, Unsplash

Den senaste kvartalsrapporten från Meta – moderbolaget till tjänster som Facebook, Messenger och Instagram – indikerar dystra siffror som får Wall Street att reagera.

För första gången någonsin tappar Facebook användare. Mer specifikt handlar det om antalet aktiva användare som minskat från 1,930 till 1,929 miljarder användare.


Läs mer: Facebook: Vi tänker inte berätta om din data har läckt ut

Det kanske låter som en obetydlig förändring, men det ger en indikation om att Facebook har svårt med tillväxten. Speciellt hos unga användare enligt en djupdykande artikel från webbsajten The Verge.

Nedgången var som störst på den amerikanska marknaden där ungefär en miljon användare slutat använda Facebook. Det är också marknaden där Meta drar in mest pengar på reklam, så nedgången är extra märkbar där.

Nyheten påverkade aktiekursen kraftigt med en värdeminskning på hela 20 procent – eller cirka 200 miljarder dollar – när handeln öppnade efter att rapporten släpptes.

Samtidigt fortsätter Meta att dra in riktigt stora pengar. Bara under 2021 låg vinsten på 40 miljarder dollar.

Läs mer: Rapport: Facebook sprider annonser med desinformation från fossilindustrin

facebook oculus quest 2 1 2020
Oculus-serien drar ner Metas vinst för 2021 – med flera miljarder dollar!

En siffra som dras ner av de förluster som Reality Labs gör (10,2 miljarder dollar back förra året).

Reality Labs är det Meta-ägda företaget som utvecklar Oculus-serien med VR-headset. Och Mark Zuckerberg har sagt att han tänker fortsätta satsa på VR-headset med en ny, premium-modell i Oculus-serien under 2023.

Meta dominerar VR-världen med Oculus-serien och det är inte förvånande att Zuckerberg tänker fortsäta satsa pengar på Reality Labs även om företaget blöder pengar.

Apple är en annan anledning att Metas vinst stannade lägre än vad den kunde ha gjort.

Genom att hindra Facebook och Meta från att spåra användarna lika effekt som tidigare på iOS och iPadOS så har intäkterna minskat. Och bara under 2022 beräknas intäkter på cirka 10 miljarder dollar gå förlorade. Det säger företagets finansdirektör David Wehner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.