Facebook: Vi tänker inte berätta om din data har läckt ut

Facebook pins logo
Foto: NeONBRAND, Unsplash

Facebook meddelar att sajten INTE kommer att berätta för berörda konton som drabbats av superläckan tidigare i år.

Trots att data från fler än 500 miljoner konton lagts ut publikt för vem som helst att se på internet så vill Facebook hellre lägga locket på.

Lästips: Stor ökning av utpressningsprogram under corona-pandemin

Anledningen att Facebook inte vill prata med berörda konton är för att de inte anser sig ha full insyn i vilka användare som måste kontaktas.

Dessutom menar Facebook att informationen från läckan dateras tillbaka till 2019 och att sårbarheten som användes för att extrahera informationen är tätad.

Slutligen säger företaget att så kallad skrapning av information på Facebook bryter mot företagets användarpolicy. Här noterar dock BuzzFeed News att Clearview AI tydligt bryter mot policyn när de skrapat bilder från både Instagram och Facebook – utan att straffas av företaget.

Tacksamt nog är det enkelt att kolla om just din data har läckt från Facebook. I vår artikel Så kollar du om dina uppgifter från Facebook-läckan finns på internet kan du läsa mer om tillvägagångssättet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.