Stor ökning av utpressningsprogram under corona-pandemin

Smartahem-prylar står för merparten av säkerhetsbristerna

Hacker

Säkerhetsfirman Bitdefender avslöjar i en ny rapport att så kallade utpressningsprogram ökade kraftigt under 2020. Hoten har ökat med 485 procent YoY enligt rapporten!

Utpressningsprogram, som även kallas cryptoware eller ransomware, är skadlig kod som infekterar dina prylar och krypterar alla filer tills du betalar en lösensumma.

Lästips: Falska Netflix-appen FlixOnline sprider skadlig kod på Android

Enligt säkerhetsrapporten från Bitdefender ökade attackerna mot svenska internetanvändare under första halvan av 2020. Däremot minskade antalet under andra halvan.

Bitdefender menar att det troligtvis handlar om hur användare inte uppdaterat sina prylar med senaste säkerhetsfixarna i början på året, men att de gradvis blivit mer medvetna om riskerna.

Förutom att bara kryptera och hota att permanent låsa filerna så har cyberkriminella börjat med ännu tuffare tilltag. Bland annat hotar de nu med att även släppa känsliga filer publikt på internet om drabbade inte betalar.

Det betyder att även om den som drabbas har säkerhetskopior så tillkommer en mycket större risk om de inte tar fram plånboken.

Lästips: Så kollar du om dina uppgifter från Facebook-läckan finns på internet

En nämnvärd detalj från rapporten är att 96 procent (!) av alla upptäckta säkerhetsbriset hittades i smartahem-prylar. Och då motsvarar antalet smartahem-prylar endast för 36 procent av alla uppkopplade prylar hos konsumenter.

Det här är ett avslöjade som tydligt markerar hur viktigt det är att inte glömma säkerheten i alla nya, smarta prylar som vi kopplar upp mot internet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.