Aggressiv nätfiskeattack mot Facebook-användare – vill komma åt lösenord

Hacker

Okända hackare har startat en kampanj med nätfiskeattacker för att komma åt Facebook-lösenord. Det säger säkerhetsfirman Abnormal Security, och de menar att hackarna når ut aggressivt och brett för att nå så många användare som möjligt – även här i Sverige.

Attacken är mycket enkel, men kan för det otränade ögat och oförsiktiga leta till en riktigt otrevlig upplevelse.

Lästips: Craftsart Cartoon Photo Tools stal 100 000+ Facebook-lösenord

Lurar dig att lämna ut Facebook-lösenordet

Via välskrivna mejl utger sig hackarna för att vara från Facebook, och de uppmanar mottagaren att klicka på en länk för att lösa ett allvarligt problem med dennes konto.

Ofta handlar det om påståenden att mottagaren har gjort något som bryter mot Facebooks regler. Och den som klickar på länken i mejlet uppmanas logga in på Facebook, vilket leder till att uppgifterna hamnar hos hackarna.

En annan vanlig metod är att Facebook-användare får ett meddelande med texten ”Är det du i den här videon?” eller liknande; ofta på knagglig svenska.

Åter igen handlar det så klart om en scam och den som klickar på länken i meddelanden, samt fyller i sina uppgifter, får kontot kapat.

Det finns tacksamt nog ett enkelt sätt att öka säkerheten på Facebook-kontot.

Säkra Facebook-kontot med 2FA-auktorisering

Och det är med så kallad 2FA-auktorisering som gör att det inte räcker med lösenordet för att logga in, man måste även ange en engångskod som skickas via en 2FA-app, mejl eller som SMS. Det hindrar hackarna från att komma åt kontot och du kan byta lösenordet.

Lästips: Appar på Google Play Store stal Facebook-lösenord

Facebook har en supportsida för dig som tror sig ha blivit drabbad av hackarna. Sidan heter ”Jag tror att någon har hackat mitt Facebook-konto eller använder det utan mitt tillstånd”.

Följ instruktionerna på skärmen för att säkra ditt konto och få åtkomst till det igen.

Skadliga appar kan ha stulit upp till 1 miljon lösenord

I oktober 2022 meddelade Meta och Facebook att skadliga appar kan ha stulit upp till en miljon inloggningsuppgifter.

Det rör sig om 400 appar till främst Android, men även iOS, som använder en falsk inloggning för att stjäla uppgifterna.

Den som inte har 2FA-autentisering aktiverat på sitt Facebook-konto kan därför ha obehöriga som loggat in.

Läs mer om apparna och lösenordsstölden här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.