Appar på Google Play Store stal Facebook-lösenord

Oklart hur många som fått sina lösenord stulna

android malware

Google har kastat ut nio appar från Play Store efter att de uppdagades stjäla lösenord till användarnas Facebook-konton. Antalet nedladdningar? Totalt 5,8 miljoner över de nio apparna. Ouch!

  • Vanligt med skadliga appar på Google Play Store
  • Nio appar stal Facebook-lösenord
  • Laddats ner miljontals gånger

Läs mer: Smart sökmotoroptimering används för att sprida malware

Vanligt med skadliga appar på Google Play Store

Den som trodde att Google Play Store är en säker plats att hämta appar från bör tänka om. Appbutiken har gång på gång involverats i kontroverser när olika typer av skadliga appar hittats i utbudet.

Många appar har laddats ner tusentals eller vissa fall miljontals gånger. I bästa fall är det inte värre än att användarna får se extra mycket reklam. Men i vissa fall har apparna riktigt otrevliga intentioner.

Webbsajten Dr. Web rapporterar att nio appar nyligen kastats ut från Google Play Store eftersom de stal användarnas Facebook-lösenord. Tillsammans har de laddats ner mer än 5,8 miljoner gånger.

Läs mer: My Book Live rensas på filer – Western Digital skyller på malware

Trojaner stal Facebook-lösenord

android google play store facebook steal malware apps 2021

De nio apparna gömde sina skadliga intentioner bakom en till synes legitim fasad.

Användarna trodde att de laddade ner redigeringsappar för bilder, säkerhetsappar som skyddar viktiga filer bakom lösenord och filborttagningsverktyg.

Som många säkra appar så hade de nio apparna annonser. Om användarna ville ta bort dessa kunde de logga in på sitt Facebook-konto. Den som föll för tricket fick sina lösenord stulna.

Allt som behövdes var lite JavaScript och en kontrollserver (så kallad C&C-server).

Läs mer: 145 appar med malware på Play Store – säkerhetsfirma varnade Google

Populäraste appen laddades ner 500 000 gånger

Appen med flest nedladdningar är Processing Photo med fler än 500 000 nedladdningar.

Därefter följer Rubbish Cleaner, Inwell Fitness och Horoscope Daily med fler än 100 000 nedladdningar vardera.

En talesperson för Google säger att de nio apparna inte längre finns i Play Store och att utvecklarna har bannlysts från att släppa nya appar. Det hindrar dem så klart inte från att skapa nya konton med nya namn och göra nya appar i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.