Går det att ångra / ta bort skickade meddelanden i iMessage?

Apple iMessage

Vi har alla gjort det någon gång. Plötsligt skickades det där meddelandet som vi absolut inte ville skicka. Eller att vi hittade ett syftningsfel i texten som behövde rättas till – och ändå lyckades meddelandet gå iväg till mottagaren.

Du är inte ensam, det är något som drabbar alla oavsett om man skickar SMS eller mejl, använder WhatsApp eller Facebook Messenger. Och även alla vi som har en iPhone och använder iMessage.

imessage edited message ios16 2022
imessage unsent message ios16 2022

Du kan ångra skickade meddelanden i iMessage (iOS 16 och senare)

Apple har presenterat en ny version av iMessage som släpps tillsammans med iOS 16. I den nya versionen kan du både redigera nyligen skickade meddelanden och radera meddelanden, både för dig själv och för mottagaren. Det kommer även en funktion för att enkelt märka trådar som olästa om du vill göra det samt smidigare diktering som låter dig växla sömlös mellan att skriva på det digitala tangentbordet och använda rösten för att skriva ut ord på skärmen.

Mer information följer inom kort.

Du kan inte ångra skickade meddelanden i iMessage (iOS 15 och äldre)

Svaret på den första frågan är tyvärr – nej. Det går inte att ångra ett meddelande som du skickat. Så fort du har tryckt på knappen för att skicka meddelandet så plingar det till hos mottagaren som får en avisering och kan läsa det.

Faktum är att även om iMessage har en ta-bort-meddelande-knapp så fungerar den kanske inte som du hoppats på. Den tar nämligen bara bort meddelanden på dina enheter och inte mottagarens.

Knappen för att ta bort meddelanden i iMessage handlar om att skydda dig och din personliga integritet på dina egna enheter. Det hjälper dig inte att ta bort något som skickats och som finns på andras. Till skillnad från Facebook Messenger som – inom en kort tidsram – kan återkalla meddelanden även hos mottagaren.

Lästips: Hur mycket kostar WhatsApp? Är tjänsten gratis?

Stoppa meddelanden från att skickas i iMessage

Det finns ett litet men ack så knepigt sätt att hindra meddelanden från att skickas via iMessage när du ångrar dig. Men du har sekunder på dig att göra det och det finns inga som helst garantier att det fungerar varje gång.

Enda sättet att ångra ett skickat meddelande är att stoppa det från att skickas från första början. När det står ”Levererat” under ditt meddelande så är det försent. Kört. Ingen återvända. Men om du kan stoppa meddelandet INNAN det står ”Levererat” så har du en chans.

Så hur gör du? Sätter mobiltelefonen i Flygplansläge!

Om du ångrar ditt meddelande måste du omedelbart svepa nedåt från skärmens övre, högra hörn och trycka på knappen för Flygplansläge. Därefter kan du välja meddelandet genom att långtrycka på det med ett finger, välja Mer… och sen ta bort meddelandet.

Så tar du bort ett iMessage – en visuell guide

1. Svep nedåt från skärmens högra kant

apple imessage angra ta bort 2022 1

2. Tryck på knappen för Flygplansläge

apple imessage angra ta bort 1 2022

3. Gå till iMessage och långtryck på meddelandet > Välj Mer…

apple imessage angra ta bort 2 2022

4. Markera meddelandet och välj soptunnan för att ta bort

apple imessage angra ta bort 3 2022

Apparna som tillåter att du tar bort / ångrar meddelanden

Där iMessage är mycket restriktiv och bara tillåter att du tar bort dina egna meddelanden från dina egna enheter så är andra meddelandeappar inte fullt lika bråkiga på den punkten. Det finns flera appar som skickar meddelanden där du kan välja att ångra skickade meddelanden för både dig själv och mottagaren / mottagarna. Här är några av dem.

Facebook Messenger

  • Kräver att du ångrar meddelandet kort efter att det skickats
  • Meddelandet ”This message was deleted” visas för alla

Läs mer om att ångra meddelanden i Messenger på supportsidan här.

WhatsApp

  • Kräver att du ångrar meddelandet kort efter att det skickats
  • Både du och mottagaren / mottagarna måste ha senaste versionen av WhatsApp
  • Meddelandet ”This message was deleted” visas för alla

Läs mer om att ångra meddelanden i WhatsApp på supportsidan här.

Snapchat

  • Kräver att du ångrar meddelandet kort efter att det skickats
  • Visar ett meddelande för alla om att meddelandet har återkallats

Telegram

  • Kräver att du ångrar meddelandet inom 48 timmar från att det skickades
  • Visar ett meddelande för alla om att meddelandet har återkallats

Läs mer om att ångra meddelanden i Telegram på supportsidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.