När slutar Sony att släppa spel till Playstation 4? (här är svaret)

sony playstation 4 vit nikita kachanovsky unsplash
Foto: Nikita Kachanovsky, Unsplash

Sony har fortsatt att underhålla PS4-marknaden med spel efter lanseringen av Playstation 5 tidigare i november 2020. Det är inte speciellt svårt att förstå varför; det har sålts fler än 100 miljoner exemplar av PS4-konsolerna världen över.

Med miljontals spelkonsoler på marknaden och ständiga problem med tillverkningen av Playstation 5 så är det inte orimligt att Sony och deras partners fortsätter att pumpa ut spel till den idag nära nio år gamla konsolserien.

Snart slutar Sony att släppa PS4-spel

Dock så varar inget för evigt och Sony har idag meddelat när de planerar att sluta släppa spel till Playstation 4-serien.

Under finansåret 2019 var nästan alla Sonys spel endast för Playstation 4. Sedan dess har speljätten haft en gradvis övergång till att dela framgångarna med PC, PS5 och mobila enheter. Och inom tre års tid så finns inte PS4 med överhuvudtaget.

Från 2025 och framåt så planerar Sony att endast fokusera på PS5, PC och mobila enheter.

Så här ser den tänkta fördelningen av spellanseringarna ut:

  • Playstation 5: 50 procent
  • PC: 30 procent
  • Mobil: 20 procent

Målet är att gradvis fasa ut dubbel-lanseringarna som sker idag; att nya spel släpps till både PS4 och PS5, likt de senare och populära spelen Elden Ring och Horizon: Forbidden West.

Lästips: Hur många spel kommer till Playstation VR2? (här är svaret)

pc gamer gaming screen headset sean do unsplash
Foto: Sean Do, Unsplash

Sony väntas öka närvaron på PC-marknaden

Sony har bit för bit tagit sig in på spelmarknaden för datorer och väntas öka sin närvaro ännu mer i framtiden.

Enligt den senaste presentationen från Sony så har spel som God of War, Horizon: Zero Dawn och Days Gone inbringat 80 miljoner USD bara under det senaste finansåret (md slut den 31 mars 2022).

Och det slutar inte där. Sony tror att deras spel på PC kan ge intäkter på runt 300 miljoner USD före slutet på nästa finansår (som slutar den 31 mars 2023).

För att det ska kunna ske så måste Sony göra en radikal förändring av hur de släpper sina spel på PC-marknaden. Det krävs några riktigt tunga speltitlar från PS-sidan som kan locka spelarna att ta fram plånboken.

Alternativt så tänker sig Sony att köpet av Destiny-studion Bungie ska stå för merparten av de utökade intäkterna. Enligt analytikern Michael Pachter så kan Bungies spelutbud ge Sony intäkter på runt 200 miljoner USD årligen över alla tillgängliga plattformar (konsol, PC, mobil och även fysiska handelsvaror).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.