iOS 16 finns på 90 % av alla iPhones

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

När Apple släpper nya uppdateringar till sina prylar så är det nästan alla som installerar dem så fort de är tillgängliga. Det gäller framför allt iPhone-serien där även stora uppgraderingar som läggs in på aktiva mobiltelefoner.

Apple har meddelat att 90 procent av alla aktiva iPhones som är upp till fyra år gamla nu använder iOS 16 eller senare. På 8 procent av mobiltelefonerna används en version av iOS 15 och resterande har äldre iOS-versioner än så.

Lästips: Trådlös mobilladdare från Tesla – för mobiler & hörlurar

När det kommer till iPad-serien så används iPadOS 16 på 76 procent av alla surfplattor som är upp till fyra år gamla. Av de resterande enheterna används iPadOS 15 på 18 procent och 6 procent är en äldre version.

iOS uppgraderas mycket snabbare än Android

Apple kan sträcka på ryggen när man pratar om hur snabbt iOS uppgraderas på företagets mobiltelefoner. För de senaste versionerna av Android är inte ens i närheten av att installeras lika snabbt.

Anledningen är enkel. Antalet mobiltelefoner med Android är betydligt mer fragmenterat med hundratals tillverkare, många olika systemkretsar och annat som spelar in. Och många tillverkare vill hellre att du uppgraderar dig med en ny mobiltelefon än håller din gamla vid liv med en Android-uppdatering.

Lästips: Säkerhetsuppdateringar till Samsungs mobiltelefoner i fyra år

Därför rekommenderar vi alltid iPhone till den som vill ha en mobiltelefon länge. Den stöds helt enkelt bättre, även om Google och Samsung har bättrat på sina uppdateringspolicys de senaste åren (fast de är inte lika bra som Apples än).

iOS 16.5 & iPadOS 16.5

I skrivande stund är de senaste versionerna för iPhone och iPad ungefär en månad gamla. Det är iOS 16.5 och iPadOS 16.5 som gäller, men räkna med att några fler uppdateringar släpps före den stora lanseringen av iOS 17 & iPadOS 17 under hösten 2023.

WWDC 2023 hålls den 5 till 9 juni och då får vi äntligen se vad Apple har planerat för sina många operativsystem. Fler nyheter följer när presentationerna drar igång nästa vecka.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.