Webbläsaren Vivaldi fungerar nu på Raspberry Pi

Vivaldi

Vivaldi finns nu att ladda ner till Raspberry Pi. Webbläsaren baseras på samma grund som Chrome vilket bådar gott för prestandan – men är Vivaldi något Raspberry Pi-användarna vill ha och behöver?

Med en mix av avancerad funktionalitet, ett kraftfullt gränssnitt och bra prestanda har Vivaldi en stabil grund att jobba med. Det är något av en nischad webbläsare för ett litet antal användare, men skaparen Jon von Tetzchner ser positivt på framtiden.

Vivaldi är det mest kompletta verktyget någonsin för internetsurfaren med stora möjligheter att göra webbläsaren mer personlig.

Det skriver Jon i ett meddelande med anslutning till lanseringen av nya versionen. Han vill se mer flexibilitet för den rådande kulturen kring hobbyanvändandet av Raspberry Pi.

Den lilla mikrodatorn har blivit en ofattbar succé med tredje generationens modell. Visserligen inte speciellt kraftfull för de tyngre applikationerna, men väl tillräckligt för ett desktopgränssnitt och normalt surfande – och det är här som Vivaldi sträcker ut en hand.

Vivaldi för Raspberry Pi är fortfarande i teststadiet

Vivaldi går att använda med Raspberry Pi som en tidig testversion, så det kan finnas en del otrevligt buggar. Antalet nyheter förutom ARM-stödet är dessutom begränsade till endast buggfixar och optimeringar.

Version 1.14.1036.3 är den senaste av Vivaldi och finns att ladda ner till Windows 7 och senare, macOS 10.9 och senare samt Linux (både DEB och RPM). Samtliga är stabila versioner. För ARM däremot är det testversion som gäller och då bara i 32-bitarsvariant.

Så varför satsar utvecklarna på att skapa en variant av Vivaldi för ett så begränsat segment som mikrodatorer?

Svaret är egentligen väldigt enkelt, de skapade första varianten helt för eget bruk och intresse. Troligtvis finns något mycket större än bara egenintresse bakom det hela.

Sannolikt förbereder sig Vivaldi för de nya Windows 10-datorerna som använder ARM- istället för Intel-processorer. Tills du kan lägga vantarna på en sådan går det att ladda ner för Raspberry Pi härifrån redan idag. Eller varför inte prova på en CubieBoard eller Asus Tinker Board?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.