Test: Samsung Galaxy Buds 2 Pro – recension av hörlurarna

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Okej, vi tar det absolut viktigaste först. Samsung Galaxy Buds 2 Pro är köpvärda in-ear-lurar som låter bra, sitter skönt i öronen och har ett föredömligt väldesignat laddningsetuit.

Är hörlurarna perfekta? Absolut inte. Men de är tillräckligt bra för att kryssa av många av våra krav för att rekommendera dem. Här är våra tankar och funderingar om Galaxy Buds 2 Pro.

Det här är bra

  • Den vattentåliga designen (IPX7)
  • Sitter bra i öronen
  • Bra ljudkvalitet med både Android och iOS
  • Mikrofonerna gör ett bra jobb för samtal
  • Välfungerande brusreducering
  • Mycket uppskattad design på laddningsetuit
  • Föredömligt pris för vad du får

Det här är inte lika bra

  • Knepigare att sätta i och ta ur öronen
  • Har inte lika effektiv brusreducering som AirPods Pro
  • Galaxy Wearable-appen finns inte för iOS

Designen på hörlurarna

I ärlighetens namn så tog det en bra stund att vänja sig vid designen till Samsung Galaxy Buds 2 Pro. Som långtida AirPods Pro så blev det en initialt förvirrad upplevelse med den helt annorlunda designen på hörlurarna.

Den rundade designen är fungerar helt utmärkt för undertecknads öron – när lurarna faktiskt sitter på plats. Det ingår totalt tre silikonpluttar för små, mellanstora och stora öron.

Eftersom hörlurarna är rundade och saknar den ”stjälk” som AirPods-serien har blivit så synonym med så är de också mer anonyma när de är i öronen. De sticker inte ut (nåja, knappt iaf) och är därför bättre lämpade för dig som använder mössa eller cykelhjälm.

Samtidigt är de lite knepigare att sätta i och ta ur öronen. Märkbart knepigare faktiskt. Det både fipplades och fumlades med de där lurar innan de hamnde på rätt plats i öronen. Och när de ska plockas ur så är det mer regel än undantag att undertecknad kommer åt sensorn som startar och pausar uppspelningen.

Nåja, med lite mer övning så går det nog betydligt bättre. Vi har inte sett någon annan recensent som klagat på samma sak, så det är nog våra fumliga fingrar som är problemet här, inte lurarnas design.

Lästips: Fungerar Samsung Galaxy Buds 2 / Buds 2 Pro med iPhone?

Samsung Galaxy Buds 2 Pro
Samsung Galaxy Buds 2 Pro är bekvämt anonyma i öronen. Foto: Tekniksmart

Ljudkvaliteten

Här kommer ett chockerande avslöjande: Vi har ingen nyare Samsung-telefon att testa hörlurarna med. Därför får vi inte heller alla fördelar som exempelvis en Galaxy S22 skulle ge med Galaxy Buds 2 Pro.

Istället har vi fått nöja oss med en Huawei Mate 20 Pro och en iPhone 12.

Det är inte optimalt, men det ger oss en tydlig syn på hur lurarna fungerar när Samsungs egna mobiltelefoner inte är med i bilden. Och ljudbilden vi upplevde med en Huawei-telefon och en iPhone 12 är helt okej. Inte optimal, men helt klart godkänt för filmer, serier, poddar och musik.

Eftersom vi inte kan testa Samsung Seamless Codec med 24-bitarsljud så får vi snällt nöja oss med AAC som bästa kodek över bluetooth-anslutningen.

Och ljudet är precis som man kan förvänta sig. Detaljerat och klart, bra basåtergivning när det mullrar till i en Netflix-film och mellanregistret är öppet utan att vara otydligt.

Mikrofonerna gör sitt jobb i samtal utan konstigheter. Det är in-ear-lurar vi pratar om här, inte en XLR-mikrofon precis, så viss burkighet får man leva med. Mikrofonerna är varken bättre eller sämre än första generationens AirPods Pro, det är bara en annan ljudprofil ur dem som låter annorlunda.

Brusreducering och transparensläge

Och så kommer vi till brusreduceringen. Här tycker vi inte att Galaxy Buds 2 Pro presterar lika bra som AirPods Pro. Faktum är att det nog är det svagaste kortet hittills vid en direkt jämförelse.

Men! Bara om vi ser till ren prestanda, om vi kan kalla det så. Visst släpper Samsungs hörlurar igenom mer ljud än vad AirPods Pro gör, men det är inte nödvändigtvis något dåligt för alla.

Undertecknad vill exempelvis inte ha full blockering av allt ljud exempelvis när man är ute på promenad. Det är varken säkert eller tryggt på något vis.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro har otvivelaktigt bra brusreducering. Merparten av alla ljud runtomkring försvinner, som samtal en bit ifrån. Men samtidigt behålls lite av motorljud från bilar som kör iväg vilket ger en känsla av att man har koll utan att det stör upplevelsen i hörlurarna.

Tyvärr lyckas inte hörlurarna ta bort all vind eller ens regn när man är utomhus, men det är med första versionen av den inbyggda mjukvaran. När hörlurarna är ordentligt uppdaterade så gör vi ett nytt test för att se om något har ändrats på den punkten.

Samsung Galaxy Buds 2 Pro
Laddningsetuit till Galaxy Buds 2 Pro är föredömligt grunt. Foto: Tekniksmart

Laddningsetuit

AirPods Pro, släng dig i väggen. Samsung Galaxy Buds 2 Pro har ett föredömligt väldesignat laddningsetuit som vi verkligen tycker om.

Etuit är jämförelsevis litet och hörlurarna sitter perfekt på laddningskontakterna när de inte används. Det finns inte minsta tillstymmelse till skrammel när vi provar att skaka etuit med hörlurarna inuti.

När vi vänder etuit upp och ner för att skaka ur lurarna så vägrar locket att öppna sig. Kasta laddningsetuit i soffan? Inga lurar ramlar ur. Tappa på mattan? Inga problem. Locket vägrar att öppna sig ens med lättare, yttre våld.

Faktum är att vi inte fick upp locket med bara en hand till en början. Det visade sig dock att vi av misstag försökte öppna etuit där gångjärnen sitter vilket så klart var helt meningslöst. När vi vände på etuit så gick det betydligt enklare.

En stor fördel med den grunda designen är att det är mycket enklare att rengöra etuit än med exempelvis etuit till AirPods Pro. Dessutom mycket säkrare. Risken att skada de fyra pinnarna är betydligt mindre än med laddningsytorna till AirPods Pro. En bonusvinst för Galaxy Buds 2 Pro.

Men stopp säger du nu, det är väl inget problem med smuts i laddningsetuit?

Eh, jo säger vi. Kanske inte den första månaden eller ens det första halvåret. Men med tiden så samlas det smuts i botten på etuit och i värsta fall kan det leda till att hörlurarna inte laddar (vi vet av erfarenhet).

Mjukvaran

Det fungerar helt utmärkt att använda Galaxy Buds 2 Pro utan någon kompanjon-app. Men om du vill få ut det mesta möjliga från hörlurarna så behöver du åtminstone Galaxy Wearable-appen med tillhörande insticksappen för Galaxy Buds 2 Pro.

samsung galaxy buds 2 pro settings 1 2022
Appen ville inte fungera på vår Mate 20 Pro, men en gammal Huawei P10 fungerade perfekt!

Appen finns på Google Play Store och är gratis att ladda ner på din Android-telefon. Om du har en iPhone….så är du helt i kylan just nu. Samsung har inte släppt samma app där, så iPhone-användare får snällt be någon med en Android-telefon att temporärt installera Galaxy Wearable-appen för att kunna uppdatera firmware-mjukvaran och så vidare.

Galaxy Wearable är inte speciellt märkvärdig i sig själv. Här finns allt du behöver för att finjustera dina hörlurar. Du ser de grundläggande detaljerna som hörlurarnas namn, batterinivån i både lurarna och etuit, samt om det finns en uppdatering redo att installeras.

Du kan justera touch-kontrollerna på lurarna, använda experimentiella funktioner (om du vågar) och kontrollera passformen i öronen. En utmärkt detalj är att du kan se batterikapaciteten i hörlurarna och laddningsetuit via Galaxy Wearable-appen. Perfekt om du behöver felsöka varför det är så dålig batteritid efter en tids användning.

samsung galaxy buds 2 pro settings 2022

Småsaker du måste tänka på

IPX7-klassad vattentålighet

En stor fördel med hörlurarna, jämfört med många konkurrerande modeller, är den IPX7-klassade vattentåligheten. Det är betydligt bättre och mycket säkrare än AirPods Pro-serien som bara klara IPX4. Dessutom sticker Galaxy Buds 2 Pro inte ut från öronen vilket gör att de inte riskerar att träffas av regn lika enkelt. Helt klart en stor bonus tycker vi.

Smidig växling mellan flera enheter

Under vårt test så har vi aldrig haft problem att växla snabbt mellan olika enheter. Från en Mac-dator till iPhone till Huawei Mate 20 Pro och tillbaka. Lurarna ansluter snyggt och fint till alla någon längre väntan. Nej, du får inte automatisk växling om det inte är Samsung-prylar. Nej, det är inget stort problem. Det fungerar riktigt bra överlag i vår mening.

Trådlös laddning

Har du en trådlös laddare liggandes hemma? Om den stöder Qi-laddning så kan du lägga laddningsetuit på laddaren och få trådlösa laddning den vägen. Du behöver alltså inte använda USB-C som är kontakten i etuit.

Priset

Det rekommenderade priset för Galaxy Buds 2 Pro är 2 590 kronor, men svenska återförsäljare erbjuder hörlurarna för strax under 2 000 kronor.

Redan för det rekommenderade priset så får du rejält med kvalitet för kronorna, men lyckas skala av några hundralappar till så får du oslagbart mycket värde för pengarna du betalar. Speciellt om du har en mobiltelefon från Samsung.

Här köper du Galaxy Buds 2 Pro:

Här är alla butiker som säljer Galaxy Buds 2 Pro idag.

Nu har Galaxy Buds 2 Pro stöd för inspelning av 360-ljud

Om du uppdaterar dina in-ear-lurar med den senaste versionen av både den inbyggda mjukvaran och kompanjon-appen så kan du åtnjuta stöd för inspelning av ljud i 360-grader.

Den nya funktionen använder mikrofonerna i hörlurarna för att samla in ljud runtom användaren vilket Samsung säger gör det möjligt för ”vem som helst att spela in som ett proffs och fånga högkvalitativt, realistiskt ljud för videor utan behovet av otymplig professionell utrustning, när som helst och överallt”.

Visst Samsung, visst. Om det låter för bra för att vara sant så lär det nog vara det också. Ta påståendet med en nypa salt, men se också fördelarna med den nya funktionen. Om mikrofonerna gör ett bättre jobb med att fånga ljudet än mobiltelefonens inbyggda mikrofon så är det en stor bonus för hörlurarna.

Nämnvärt är att stödet endast fungerar på ett extremt litet antal nya mobiltelefoner med One UI 5.0 och senare. Först ut med stöd för inspelning av 360-ljud är Galaxy Z Fold4 och Flip4. Därefter får Galaxy S23 stödet efter sin lansering den 1 februari.

Lästips: Visste du att Bill Gates använder en Galaxy Z Fold4 till vardags? Läs om varför här.

FAQ

Hur mycket kostar Galaxy Buds 2 Pro?

Svenska återförsäljare har Galaxy Buds 2 Pro för strax under 2 000 kronor idag.

Är Galaxy Buds 2 Pro vattentäta?

Hörlurarna är rejält vattentåliga med IPX7-klassad design. Riktigt bra alltså!

Hur lång batteritid har Galaxy Buds 2 Pro?

I vårt test kunde vi använda hörlurarna i flera dagar (med laddningsetuit) utan att de gav någon som helst tillstymmelse till klagan på låg batterinivå. Vi lyssande då på poddar och musik under hundpromenader tre gånger per dag.

Finns uppdateringar till mjukvaran i Galaxy Buds 2 Pro?

Använd Galaxy Wearable-appen på en Android-telefon för att kontrollera om det finns uppdateringar.

Är det värt att köpa hörlurarna?

Om du kan köpa Galaxy Buds 2 Pro för under 2 000 kronor så är de absolut prisvärda, även för en iPhone-användare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.