ProtonVPN är ett prisvärt skydd via VPN

ProtonVPN

Skydda dig på internet med en VPN-tjänst som krypterar all din trafik och gör den oläsbar för andra. De flesta tjänsterna kostar en skön slant varje månad, men nya ProtonVPN från omtalade ProtonMail strävar efter att pressa priserna.

För bara cirka fyra dollar i månaden, eller cirka 40 kronor inklusive moms, får du en skyddad anslutning mot internet. Den är säkert krypterad och kan använda någon av de 112 VPN-servrar som ProtonVPN har tillgång till. De är spridda över 14 länder och du kan välja fritt själv.

Den lägsta summan ger dig en grundläggande tjänst med stöd för upp till två enheter per konto. Du kan alltså använda exempelvis en dator och en mobiltelefon, eller varför inte två datorer?

Väljer du att betala det dubbla blir det genast lite roliga att använda ProtonVPN med högre hastigheter och större bandbredd, upp till fem samtidiga enheter per konto och anslutningar via flera servrar. Bland annat i Schweiz, Island och Sverige.

Slutligen finns det superdyra alternativet på 24 dollar, eller 260 kronor inklusive moms. Här får upp till tio samtidiga enheter per konto och ett tillhörande ProtonMail Visionary-konto. Ett e-postkonto för att säkert ta emot och skicka e-postmeddelanden som är krypterade och skyddade.

När vi förstår omfattningen av allt vi gör online är e-post bara en liten del av vår uppkopplade värld. Därför har vi beslutat oss för att skapa ProtonVPN för att skydda aktivister och journalister, samt individer som redan använder ProtonMail — ProtonMail

Vad du än väljer lovar ProtonVPN att inga loggar sparas och att huvudkontoret ligger i Schweiz är lovande ur ett integritetsperspektiv. Schweiz står nämligen utanför både amerikansk och EU-lagstiftning vilket gör att data om användarna inte kan tvingas ut ur landet.

Vidare har ProtonVPN en killswitch som automatiskt kapar all nätverksanslutning till berörda enheter om kontakten med VPN-servrarna förloras. Det finns även ”DNS leak prevention” som skyddar dig från IP-läckor som kan avslöja din identitet.

Slutligen kan nämnas att tjänsten har stöd för Tor-nätverk, peer-to-peer samt erbjuder klienter för såväl Windows och macOS som Linux, Android och iOS. Du hittar mer information om tjänsten och nerladdningslänkar på den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.