Instagram stoppar Windows Phone & BlackBerry

instagram-logo

Instagram stoppar tredjepartsappar från att ladda upp bilder och videor. Detta efter en ändring i hur API:er får användas mot den populära bildtjänsten, en ändring som påstås bekämpa framtida attacker och stoppa spammeddelanden. Enligt tjänsten ska ingen specifik plattform eller applikation vara måltavlan för ändringarna, men i praktiken slår man hårt mot ett antal mål.

Vad som har skett är att all uppladdning av bilder och videor nu är strikt begränsade till Instragrams applikationer till Android och IOS. Windows Phone och BlackBerry fungerar alltså inte längre på det viset, även om man fortfarande kan kolla på uppladdat material. Detta påminner en hel del om hur Twitter lade upp sin strategi inför deras API:ändringar tidigare.

Enligt Mark Zuckerberg på Facebook har man stora planer för Instagram och planerar att tjäna pengar på tjänsten i framtiden. Det är kanske inte svårt att förstå på vilket sätt då reklam blir en allt tyngre inkomstkälla för tjänster som Instagram och Facebook. Zuckerberg säger att de ska införa reklam när tiden är rätt – men exakt när det blir vet vi ännu inte.

Personligen vill jag inte betala någon fast månadskostnad för Instagram eller Facebook. Inte heller vill jag se reklam i mitt bild- och nyhetsflöde. Så hur löser man problematiken med att tjänsterna trots allt kostar pengar att driva och måste få in kapital för att hålla sig vid liv? Om jag måste välja så är månadsbetalning tveklöst bäst, men alla tycker inte som jag.

Vad skulle du välja?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.