Instagram avslöjar om du skärmdumpar en bild (ibland)

Facebook Instagram
Foto: Adem AY, Unsplash

Visste du att Instagram avslöjar om du skärmdumpar en bild eller video från appen i mobilen?

Avslöjar inte överallt i Instagram-appen

Nej, det gäller inte alla bilder eller videor tacksamt nog, utan bara en väldigt specifik plats i appen. Du är troligtvis helt säker.

Om du går till en så kallad story, eller öppnar en bild eller video från någons galleri, och skärmdumpar så är det ingen fara att du blir påkommen.

Faktum är att du kan spela in skärmen när du spelar upp någons Instagram-material på nästan alla platser utan att motparten får en avisering om det.

Men!

Det finns en specifik plats där du INTE ska skärmdumpa eller spela in skärmen (om du inte vill att avsändaren får reda på det givetvis).

instagram skarmdump avisering 2024
Den lilla ikonen på bilden visar hur aviseringen i Instagram-appen ser ut. Avslöjad!

Skärmdumpa dina DM:s och bli avslöjad

Och den platsen är dina direktmeddelanden.

Om avsändaren har tagit en bild eller video med kamerafunktionen inifrån direktmeddelanden, och skickat till dig, så ser personen direkt om du skärmdumpar eller spelar in en skärmvideo. Appen detekterar händelsen och visar det i chatten.

Du kan fortfarande använda en annan kamera för att ta en bild av skärmen på din mobiltelefon, men det är knappast praktiskt och ger inte lika bra resultat.

Företagskonton ser mer än andra

Det finns även andra sätt att se om det uppladdade materialet man har på Instagram är delat med andra, eller sparat.

Har du ett företagskonto finns extra kontroller som visar antalet gilla, kommentarer, delningar och hur många som sparat innehållet till sin sparatlista.

Inte lika avslöjade som en avisering om skärmdump eller skärminspelning, men du får lite mer insyn i hur andra interagerar med dina bilder och videor på Instagram.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.