Post- och telestyrelsen har släppt uppgifter om utförda mätningar av antalet trådlösa och fasta bredbandsabonnemang. Ska man tolka deras siffror så har antalet 4G-abonnemang fullkomligt exploderat i antal mellan 2011 och 2012 då man noterade en ökning från 30 000 abonnemang till hela 240 000 stycken. Man kan ju undra hur operatörerna klarar av den kraftiga trafikökningen.
Bara trafiken i mobilnäten ökade med 75 procent (!) under 2012 jämfört med föregående år och kanske förstår jag nu varför Telenor inte klarar högre eftermiddagshastigheter än 1-3 Mbps i min stad. Trots utmärkta DWR-923 med senaste mjukvaran och morgonhastigheter upp till 67 Mbps så är antalet användare på tok för många under eftermiddagar och kvällar – utan någon vettig utlovad lösning.
Ska man se till de fasta abonnemangen så finns nu fler än 755 000 aktiva abonnemang med hastigheten 100 Mbps eller högre. De med 1 Gbps eller snabbare är betydligt färre med bara tusentalet aktiva abonnemang. Inte konstigt kanske med tanke på vilken kostnadsökning det är mellan 100 Mbps och 1 000 Mbps. Med tanke på att jag kör ett slött 24/3 Mbps via ADSL så lockar 1 Gbps rejält nu.
Innan mobiloperatörerna gör de enorma förändringar i mobilnäten som behövs för att hantera den trafikökning som skett så är 4G inte ett fungerande alternativ till fasta bredband – åtminstone inte i områden där det finns stabilt ADSL. Det är dyrare i många fall och speciellt jämfört med fiber som ger ruskigt snabba hastigheter utan trafikbegränsningar (seriöst, 50-100 GB är för dålig i mobilnäten).
Operatörernas intäkter för mobildata under 2012? Det kan PTS berätta – 7 miljarder. Den nya kassakon när intäkterna för samtal och meddelanden minskar drastiskt med lite hjälp av applikationer som Skype och WhatsApp. Även Facebook bjuder på gratis samtal och man kan alltid skicka gratis meddelanden via Messenger. Allt annat åsido – när kommer operatörerna att uppgradera näten för stabilare bruk?
Lämna ett svar
Visa kommentarer