Tre straffar BlackBerry-användare – utreds av PTS för brott mot nätneutraliteten

tre-logo-blackberry

Om du har Tre som mobiloperatör och använder en BlackBerry tvingas du betala en extra avgift för e-post, surf och dataöverföring. PTS utreder nu operatören för att se om Tre bryter mot nätneutraliteten.

Grundtanken är att all trafik på internet ska behandlas likvärdigt av internetleverantörerna. Detta enligt EU:s regler om ett öppet internet. Det hindrar dock inte vissa mobil- och internetoperatörer från att testa reglerna då och då.

Telia gjorde det för drygt ett år sedan när mobiloperatören gav sociala medier och streamingtjänster en gräddfil i sitt mobilnät. I det fallet fastslog PTS att Telia bröt mot nätneutraliteten.

Nu granskar PTS om Tre är nästa mobiloperatör att testa reglerna. Myndigheten har skickat tre frågor till Tre om operatörens extraavgift till BlackBerry-användare. Ett svar ska inkomma till PTS senaste den 19 februari.

Emma Närvä är enhetschef på PTS konkurrensavdelning.

– Vi vill få en avtalsgenomgång, få veta om det här tillämpas och i så fall få en förklaring på varför och hur de tycker att det går ihop med EU:s regler, så att de får chans att motivera det, säger Emma till webbsajten IDG.

Även om PTS kommer fram till att Tre bryter mot nätneutraliteten är det ingen garanti att mobiloperatören ändrar sina villkor.

I fallet med Telia vägrar operatören att ändra sitt erbjudande om gratis surf på sociala medier och streamingtjänster. De menar att något brott mot nätneutraliteten inte finns och har överklagat PTS beslut till förvaltningsdomstolen.

Tre kan alltså vägra och dra sitt fall vidare till domstol om de vill. Sannolikheten är dock att de viker sig för PTS då mobiloperatören redan gjort det en gång tidigare; då i ett liknande fall som med Telia där vissa streamingtjänster inte påverkade användarnas dataanvändning i mobilnätet.

Vad tycker du om det hela? Är det rätt att mobiloperatörer ska kunna lägga på en extra avgift bara för att du använder ett speciellt telefonmärke, eller ge vissa internettjänster extra fördelar som andra inte får?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.