Telia värnar inte om nätneutraliteten — PTS anklagar mobiloperatören för brott mot EU-regler

telia simkort opacity70

Det är nu andra gången på kort tid som Telia granskas av Post- och Telestyrelsen. Första gången var när svåra brister upptäcktes i säkerheten kring hur telefonnummer hanteras och nu får mobiloperatören bakläxa kring sitt gratissurf på sociala medier.

När Telia gick ut med ett erbjudande om att surf på sociala medier inte skulle påverka surfpotten var det nog många som blev riktigt glada. Facebook, Messenger, Twitter, WhatsApp, Instagram och Kick — alla fick särbehandling på så vis att all data som skickades till och från dem mot användarens telefon eller surfplatta inte påverkade mängden surf.

Ett erbjudande som har fått hård kritik i många medier. Experter såväl som vanliga användare beskyller Telia för att inte värna om nätneutraliteten —Post- och Telestyrelsen menar i sin tur att Telia bryter mot en EU-förordning med både fria surfen och parallella erbjudandet om fri data för vissa musiktjänster.

Den EU-regel som Telia påstås bryta mot säger att internetoperatörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt. Att inte göra det är förenat med en del risker. Som att slutanvändarens valfrihet begränsas när denne lockas att följa Telias rekommendationer istället för att ta egna beslut. Även innovation och utveckling av nya innehållstjänster hämmas, menar PTS.

Fram till den 4 januari har Telia på sig att kommentera beslutet från Post- och Telestyrelsen. Det ska bli intressant att se hur mobiloperatören svarar på den andra tunga kritiken på kort tid. Telia lade locket på kring felaktiga hanteringen av telefonnummer, frågan är om de vågar göra samma sak igen.


Lästips: Telia gav bort kunders telefonnummer — stor säkerhetsrisk för drabbade


Om de beslutsfattande på Telia inte känt till EU-reglerna är det ett grovt misstag som inte kan grunda sig i annat än okunskap. Mer troligt är att Telia visste om vad som gällde och gav järnet i alla fall för att locka intresse trots risken för represalier, men det är så klart bara en gissning.

Tvingas mobiloperatören backa i sina erbjudanden förutsätter vi att alla berörda kunder ersätts eller ges möjligheten att bryta sina abonnemang i förtid utan extra kostnad. Det är förståligt om många hoppat på erbjudandet då det är en klar fördel jämfört med konkurrenternas, så Telia måste inget annat än göra en ordentlig pudel.

Läs mer på den officiella webbsajten för Post- och Telestyrelsen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.