Fitbit köper Pebble — stoppar Pebble 2 & Pebble Time 2

Fitbit Pebble

Nu är det bekräftat att Fitbit köper klocktillverkaren Pebble. Och därmed stoppas också Pebble 2, Pebble Time 2 och Pebble Core från att nå sina köpare. Fitbit har gått ut med att alla som köpt någon av modellerna får full återbetalning, vilket är en liten tröst ändå.

Anledningen till att Fitbit vill köpa Pebble är för att stärka sin position på en marknad som, trots väldigt låga marknadsandelar, domineras av giganten Apple. Åtminstone sett till hur omtalat företagets smarta klockor i Watch-serien är och hypen kring dem.

Hela varumärket Pebble kommer att monteras ner för att sedan helt försvinna. Det påverkar såklart befintliga produkter såväl som kommande via Kickstarter-kampanjer. Mest nämnvärt är så klart Pebble 2, Pebble Time 2 och Pebble Core som är företagets senaste produkter.

Pebble 2 har redan börjat skickas ut till Kickstarter-köpare medan Pebble Time 2 och Pebble Core inte har nått ut än. De två sistnämnda avbryts helt och återbetalningar sker till köparna. De som redan fått sin Pebble 2 får behålla den medan de som inte fått sina leveranser får se dem stoppade.

Pebble 2 får inga uppdateringar till mjukvaran

Har man redan fått sin Pebble 2 är det ytterst otursamt eftersom det med all sannolikhet inte kommer några uppdateringar till mjukvaran. Om det finns buggar och annat otyg som stör finns ingen som lagar dem, uppgraderar Apple till en ny iOS-version som gör att Pebble 2 slutar fungera med telefonen kommer inga uppdateringar som fixar det.

På så vis kan köpet bli mycket destruktivt för befintliga användare som nu lämnas vind för våg av Fitbit, och det lär inte falla i god jord hos de som drabbas.

Fitbit Ionic
Fitbit Ionic är tillverkarens senaste smartklocka och det nuvarande fokuset för företaget.

Det finns så klart en chans att Fitbit erkänner de med Pebble-produkter även efter köpet då alla anställda på Pebble stannar inom Fitbit, fast i andra kontor tillsammans med nya kollegor. Kompetensen finns alltså redo, frågan är bara om Fitbit tillåter att tid och resurser läggs på ett varumärke som de inte vill ha kvar.


Lästips: Apple Watch säljer dåligt enligt rapport — Tim Cook till attack


Frågan är också vad som händer med de servrar som används för att underhålla och ge Pebble-klockorna många av sina nätverksanslutna egenskaper. Kommer alla applikationer som kan installeras att försvinna?

En annan detalj som är viktig för de anställda på Pebble, men som inte påverkar användarna, är att aktieinnehavet i företaget nu blir helt värdelöst. Alla anställda som fått aktier i olika utdelningar får se värdet gå ner i botten. Alla pengar som Fitbit betalar för köpet går direkt till lån och återbetalning för senaste Kickstarter-kampanjen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.