Apple Watch säljer dåligt enligt rapport — Tim Cook till attack

Apple Watch 950 x 500 px

Försäljningen av Apple Watch fortsätter att minska i takt med att allt fler väljer billigare alternativ. Detta enligt analysföretaget IDC som i en ny rapport redovisar sina beräkningar för försäljning av smarta armband och smartwatches.

Enligt rapporten såldes det sammanlagt 23 miljoner smarta armband och klockoir bara under tredje kvartalet 2016. Av dessa var 1,1 miljoner en Apple Watch. Om det stämmer har Apple en låg marknadsandel på bara 4,9 procent.

Det kan jämföras med 3,9 miljoner sålda exemplar samma period förra året, vilket betyder ett ras på 71 procent från år till år. Anledningen kan vi bara sia om men klart är att allt färre väljer en Apple Watch. Istället går tillverkare som Fitbit bättre.

Frågan är nu hur bra IDC:s siffror faktiskt stämmer. Apples vd Tim Cook har i ett ovanligt utspel kritiserat rapporten och menar istället att Watch säljer bättre än någonsin. Som vanligt utan att gå närmare in på siffror, så orden har ingen egentlig tyngd eftersom de inte kan jämföras med något.

Klart är i alla fall att om man slår ihop försäljningen av aktivitetsarmband och smarta klockor så kommer amerikanska tillverkaren Fitbit på förstaplatsen. Fitbit har gjort sig ett stort namn världen över med sina aktivitetsarmband. Modeller som Charge HR, Surge och Flex har både hyllats och kritiserats — och alla tre bidragit till den succé som präglar varumärket.

Inte för att de är överlägsna Apple Watch i funktionalitet, snarare handlar det om en mycket lägre prislapp. Detsamma gäller för produkterna från Xiaomi och Garmin som också ligger före Apple i försäljningsstatistiken. Lägre prislappar med, bra funktionalitet samt stöd för Android (vilket Watch saknar), bidrar till Apples påstått nedgående trend.

Samsung som ligger värre till än Apple faller något på samma bit som sin stora konkurrent, höga priser hindrar utvecklingen. Nya Gear S3 kostar från cirka 4 000 kronor, Fitbit Charge 2 närare 1 500 kronor. Ja, de skiljer sig åt väldigt mycket men varför betala dyrt för mycket när man kan betala mindre för det man kan nöja sig med?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.