Netflix nya vapen mot konkurrenterna — introduktionsvideor

Netflix Logo 2016

Netflix vill göra det enklare och mer praktiskt att förhandsvisa filmer och serier. Istället för att visa stillbilder ska filmtjänsten använda videoklipp, eller små trailers som de kan beskrivas som, både i datorn och mobilen.

De senaste månaderna har Netflix släppt flera tunga nyheter och lösningar som bit för bit tar filmtjänsten förbi konkurrenterna, eller åtminstone i par med vad andra levererar. Som det nyligen tillagda stödet för att ladda ner och titta på film helt offline i mobiltelefonen.

Netflix har även tittat närmare på hur sitt gränssnitt kan förbättras och snart kan vi få nästa stora nyhet på skärmarna — introduktionsvideor. När du besöker en film eller serie spelas ett kort videoklipp upp med innehåll från dessa, givetvis utan så kallade spoilers, men tillräckligt för att du ska kunna bilda dig en liten uppfattning.

– Vi rör oss bort från stillbilder och mot förhandsvisning med video, något som vi har producerat här och jobbat på under ett års tid. Istället för att varje film och serie beskrivs med en bild, ser användaren ett videoklipp, säger Chris Jaffe, vice vd på Netflix.

Funktionen kallas “Montages” och är något Netflix har arbetat på i cirka ett år nu. Det är ingen omvälvande omarbetning av gränssnitt utan kan som bäst ses som en liten optimering. Och en välkommen sådan.

Utmaningar i serverhallarna hos Netflix

På så kort tid som 20-30 sekunder ska introduktionsvideorna fånga användaren med tillräckligt spännande bild- och ljudmaterial, utan att avslöja nyckelhändelser eller detaljer som är viktiga för berättelsen. Materialet släpps tillsammans med en informationstext utvecklad av Netflix egna teknikavdelning.

Även kvaliteten på videoklippen har något av en utmaning då användarna kräver allt bättre bildkvalitet och någon buffring ska det inte vara tala om. Få kommer att sitta och vänta på att alla introduktionsvideor ska buffra klart — de måste helt enkelt börja spelas omedelbart när användaren vill det, och det kräver en del justeringar i serverhallarna hos Netflix.

Filmtjänsten måste hela tiden veta hur användarens bandbredd ser ut för att kunna justera videoklippens kvalitet, även kallad bitrate. Det betyder kortfattat att ju mer bandbredd (till en gräns) desto mer information i bilden kan Netflix skicka ut. Detsamma neråt i skalan; låg bandbredd, lite information och dålig bildkvalitet.

Vill du se introduktionsvideor eller nöjer du dig med statiska bilder? Kolla videorna redan idag om du har Netflix då Montages redan har rullat ut och fungerar idag. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.