Tydlig trend: SSD-diskarna blir allt dyrare

ocz technology vertex ssd

Planerar du att köpa en SSD-disk bör vänta inte bli alltför lång innan du gör ditt köp. Hård konkurrens från tillverkarna om befintliga minneskretsar pressar upp priserna och det påverkar dig som slutkonsument. Ska du köpa en SSD-disk gäller det att inte vänta alltför länge.

Prisökningen väntas fortsätta under de kommande månaderna enligt en rapport från DRAMeXchange. Den Taiwan-baserade webbsajten skriver också att de globala intäkterna från försäljning av minneskretsar ökat med nära 20 procent bara under årets tredje kvartal, en siffra som väntas stiga under en överskådlig framtid.

Anledningen är bland annat användningen i smartphones som blir allt mer påtaglig för tillverkarna. Inte minst inför julhandeln som hjälper till att öka försäljningen av mobiltelefoner, något som fått tillverkarna att hamstra minneskretsar som aldrig förr. En annan detalj som påverkar är övergången från 2D- till 3D-minneskretsar.

Att tillverka 3D-minneskretsar är dyrare, kräver mer resurser och är tidskrävande. Det minskar tillgången samtidigt som priserna per automatik går upp. Kombinationen ger en otrevlig effekt för konsumenterna vilka är de som måste betala priset i slutändan.

Lägg på den privatkopieringsavgift som sker till pengahungriga aktörer som Copyswede och du kan få betala många extra kronor för din nya telefon eller bärbara dator. Eller få vänta betydligt längre än önskat. Exempelvis har Acer gått ut med att nya bärbara datorn Swift 7 försenas då SSD-diskarna inte räcker till för att täcka tillverkningen.

Ett tips är att välja en lite större, dyrare modell för att få bästa möjliga prestanda. En SSD-disk på 512 GB är generellt snabbare än en på 128 GB. Detta då konstruktionen främjar större modeller med fler minneskretsar som arbetar parallellt med varandra, och ju fler parallell-kopplade minnen desto mer data kan flytta snabbare.

Och det är inte bara snabbheten vi tänker på utan utrymmet. Exempelvis 128 GB tar snabbt slut då nyare spel kan ta så mycket som 60-100 GB i anspråk, så ni kan ju snabbt räkna ut hur många som får plats på de mindre SSD-diskarna. Minst 256 GB är att föredra, ännu hellre 512 GB om plånboken klarar det.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.