Google Chrome 55 är släppt — stänger dörren för Flash & öppnar för HTML5

Google Chrome Logo 2016

Webbläsaren Chrome har uppdaterats till version 55 och med det blockeras nu allt Flash-material som standard. Det betyder att HTML5 används överallt där det är möjligt, en förändring som kommunicerats av Google redan tidigare under 2016.

Givetvis är det inte så att alla webbsajter stöder HTML5 idag och när användaren stöter på en sådan ger Chrome valet att aktivera Flash om det behövs. Det finns dock ett litet antal sajter som undantas från regeln om att HTML5 går före Flash, detta för att göra det bekvämare för användarna.

Exempelvis har Facebook, YouTube, Yahoo, Live, VK, Yandex, Twitch, OK, Amazon och Mail undantagits. Det betyder att HTML5 körs primärt men när Flash-material måste köras aktiveras detta automatiskt. Men bara på de ovan nämnda sajterna i skrivande stund.

Chrome 55 bjuder även på en mängd bugg- och prestandafixar. Närmare bestämt har 36 sårbarheter täppts till i nya versionen, inklusive några allvarliga XSS-sårbarheter. Av dessa har 26 sårbarheter resulterat i att säkerhetsforskare sammanlagt fått 64 000 dollar utbetalt som tack för att de rapporterats till Google.


Lästips: 2 miljarder installationer av Google Chrome — nya rekordsiffror


Vidare har Chrome 55 fått en mängd förbättringar som påverkar JavaScript-motorn V8 som nu ger upp till 50 procent lägre minnesanvändning jämfört med tidigare versioner. Effekten märks främst på enheter med små mängder RAM-minne men alla som uppdaterar drar nytta av fördelarna med det.

Även visuella komponenter har förbättrats i nya Chrome. Detta då Google lagt in stöd för automatisk korrigering av text med CSS, eller närmare bestämt läsbarheten har ökat då Chrome nu kan förbättra läsbarheten när text bryts på grund av ett radbryt.

google-chrome-v54tov55-restart

Chrome uppdateras automatiskt om du redan har webbläsaren installerad och allt du behöver göra är att starta om den när en notifiering om det visas. Har du inte redan Chrome kan du ladda ner och prova via den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.