Fujifilm X-A10 är bästa ungdomskameran hittills från Fujifilm — smart porträttläge & lågt pris

fujifilm xa10 front

Fujifilm har presenterat kompakta systemkameran X-A10 — företagets minsta och billigaste någonsin. Precis som kameran X-A3 som släpptes tidigare under 2016 har nya modellen en skärm som kan vridas upp 180 grader vilket gör kameran till en förträfflig selfiekamera när behovet uppstår.

Kamerans grepp har designats för att fungera optimalt oavsett om objektivet riktas bort från användaren, eller mot ansiktet för en selfiebild. När bakre skärmen vinklas 180 grader aktiveras ögondetektorn automatiskt och det finns sex moderna filter-effekter att använda. Det tydligt att Fujifilm vill locka de unga fotograferna.

Det finns även ett specialläge för ansiktsfotografering kallat “Portrait Enhancer”. Vad det gör är att gör ansiktet mjukare i hyn och ljusare för en mer professionell känsla i bilderna. Man ska bara vara försiktig med att använda läget då överdriven användning ger ett plastigt intryck som förstör mer än det hjälper.

fujifilm-xa10-back

Ny kamerasensor på 16,3 megapixel

Innanför objektivet sitter en kamerasensor på 16,3 megapixel, en upplösning som är väl beprövad inom Fujifilms kameraserier. Dock inte av typen X-Trans som exempelvis i Fujifilm X-T1 och Fujifilm X-T10. Istället har Fujifilm valt en mer traditionell Bayern-sensor vilket underlättar vid redigeringen för de som gärna arbetar med råformatsfiler men vill slippa X-Trans.

Visserligen hade vi föredragit den högre upplösta 24-megapixelsensor som används i X-A3, men så är det också en prisskillnad som inte hade reflekterat X-A10 väl, så vi förstår valet. Precis som tidigare rör det sig om en sensor i formatet APS-C vilket öppnar för låga brusnivåer även på ISO-nivåer över ISO 800. Räkna dock inte med toppresultat på den punkten.


Lästips: Bästa objektiven till Fujifilm-kameror


Batteriet klarar upp till 410 bilder på en laddning och får sägas vara i den absoluta överkanten för någon modell från Fujifilm. Videoinspelning sker i maximalt full-HD med upp till 30 bilder per sekund. Den elektroniska slutaren klarar hela 1/32 000s vilket betyder att det inte behövs något ND-filter med snabba objektiv (läs: stora bländare) under solida dagar.

fujifilm-xa10-side

Smart blixt och kort fokusavstånd

Fujifilm X-A10 har en smart blixt som fälls upp automatiskt vid behov. Systemet stöder “Super Intelligent Flash” som kontrollerar mängden ljus från blixten beroende på situationen. Inomhusbilder på ansikten, små objekt och mat hanteras annorlunda av blixten jämfört med exempelvis situationer som har kraftigt solljus och bakbelysning vid porträtt.

Givetvis finns stöd för WiFi och NFC för snabb delning på sociala medier direkt via en ansluten mobiltelefon. Det här är mer regel än undantag idag så någon större nyhet lär det inte vara inom kameravärlden. Fujifilm har (i skrivande stund) några av marknadens sämsta kamerappar för Android och iOS, så vi hoppas att de uppdaterar dem för bättre funktionalitet och stabilitet.

X-A10 kan köpas utan objektiv eller med kitobjektivet XC 16-50mm f/3.5-5.6 IOS II. Det är ett standardobjektiv som inte utmärker sig på något sätt mer än att det finns inbyggd bildstabilisering och att närgränsen är korta sju centimeter. Vill du ha bildkvalitet som står ut lite mer rekommenderar vi istället fasta objektivet XF 35mm f/2.0 R WR för en lite högre kostnad.

Fujifilm har meddelat att X-A10 med kitobjektivet blir tillgänglig i butik från januari 2017 med cirkapriset 499 pund, vilket omräknat blir kring 5 800 kronor. Läs mer om kameran och objektivet på den officiella produktsidan på Fujifilms webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.