Välj rätt objektiv till kameran och få ut mer av dina fotorundor. Det gäller att hitta rätt optik för rätt tillfälle och här listar vi våra absoluta favoriter till Fujifilm spegellösa systemkameror. Det fina med objektiven här under är att de fungerar med alla kameramodeller ur Fujifilm X-serien som har bytbar optik.

Om vi ska lyfta fram en favorit i listan här under så är det utan tvekan Fujinon XF 56/1,2 R som står högst upp på önskelistan. Det är dock ett kostsamt objektiv jämfört med exempelvis Fujinon XF 35/1,4 R som vi rekommenderar som förstaköp. Billigare, något bredare bildvinkel och större användningsområde.

Allt handlar om vad du brukar fotografera och hur ofta. Låt dig inte heller avskräckas från ett porträttobjektiv med längre brännvidd bara för att du gillar landskapsfotografering. Utmana dina fotosinnen och hitta nya vinklar med snävare (eller bredare beroende på val) bildvinkel än du är van vid.

Här är våra favoriter — vilka är dina?

Fasta objektiv från Fujifilm

fujifilm-xf-16-f14-r-wrFujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR (Landskap och allround)

Många hyllar Fujinon XF 16/1,4 R WR som Fujifilms absolut bästa objektiv genom tiderna. Stor bländare med utmärkt skärpa redan vidöppen och bred bildvinkel för de där fina landskaps-, arkitektur eller gatufotografering.

Sätt det här objektivet på kameran och förundras över varför du aldrig vill ta av det igen (förutom när du ska porträttfotografera med Fujinon XF 56/1,2 R). Vi har testat det här objektivet vid flera tillfällen och det finns nu permanent i undertecknads fotoväska.

fujifilm-xf-35-f2-wrFujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR (Bästa normaloptiken)

En testvinnare i normalklassen med ljussvagare optik än Fujinon XF 35/1.4 R men utan att göra avkall på kvaliteten. Är vädertätad för att skyddas mot vatten och damm men ger bra skärpa och kontrast vidöppen samt riktigt bra kantskärpa när man bländar ner några steg.

Fujinon XF 35/2,0 R WR är förhållandevis liten och sitter som gjuten på kameran och fungerar lika bra för porträtt som gruppbilder och naturfotografering. Hygglig fokusering, solid konstruktion.

fujifilm-xf56-f12-rFujifilm Fujinon XF 56/1,2 R (Bäst för porträtt, bra allround)

Fast teleoptik med brännvidd som motsvarar 85 mm och med stor bländare på hela f/1.2. Det här objektivet är ruskigt skarpt redan vidöppet och ger möjlighet till extremt mjuk bakgrundsoskärpa vid porträtt.

Den stora bländaren gör att du inte behöver ND-filter även vid skarpt solljus, speciellt med Fujifilms nyare kameror som har elektronisk slutare. Fujinon XF 56/1,2 R kostar en skön slant men oj vilken kvalitet den levererar.

fujifilm-xf-90-f2-r-lm-wrFujifilm Fujinon XF 90/2 R LM WR (Grym för porträtt)

Om Fujinon XF 56/1,2 R ger mjuk bakgrundsoskärpa så toppar Fujinon XF 90/2 R LM WR det med ännu mjukare. Ett större, tyngre och något billigare objektiv som gör sig bäst med X-T1 eller X-T2 för bäst balans på kameran.

Otroligt snabb fokusering och vädertätad konstruktion för att kunna användas även i sämre väderförhållanden. Skarp från kant till kant även vidöppen och även om vi saknar bildstabilisering så gör det inget. Fujinon XF 90/2 R LM WR är grymt prisvärd.

Zoom-objektiv från Fujifilm

fujifilm-xf-18-55-f28-4-r-lm-oisFujinon XF 18-55/2,8-4 R LM OIS (Allroundoptik)

Det här objektivet ska inte jämföras med alla de billiga plastobjektiv på 18-55mm som många andra tillverkare skickar med sina kameror. Det här är en pärla för sitt pris med bra optiska egenskaper, snabb autofokus och bra bländaromfång.

Med Fujinon XF 18-55/2,8-4 R LM OIS kommer du långt och behöver inte uppgradera till nästa steg under den närmaste tiden. Du växer med objektivet och kan enkelt sälja av till fördel för ett XF 16-55/2,8 R LM WR eller XF 50-140/2,8 R LM OIS WR när den tiden kommer.

fujifilm-xf-50-140-f28-r-lm-ois-wrFujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR (Bäst för video)

Ska du spela in mycket videor eller bara vill nå långt utan kompromisser är XF 50-140/2,8 R LM OIS WR rätt väg att gå. Prislappen är hög, kvaliteten högre.

Här får du superskarp optik med bildstabilisering, vädertätning och högsta kvalitet från första till sista millimeter. Men så är det också ett massivt objektiv som väger sina gram på kameran, så ha det i åtanke. Det inbyggda stativfästet lär komma väl till pass på långpromenaderna.


Lästips: Bästa objektiven till Olympus OM-D & Panasonic Lumix


Vår rekommendation

Ett tips från oss är att välja Fujinon XF 35/2,0 R WR som ditt första objektiv om du är osäker.

Fujinon XF 35/2,0 R WR balanserar bra på alla kameror från Fujifilm, är litet och snabbt samt prisvärt med god bildkvalitet . Dessutom är det vädertätat vilket är perfekt på de kameror som också är tätade, som X-T1 och X-T2.

När du känner att objektivet är urväxt kan du antingen gå ett steg bredare med Fujinon XF 16/1,4 R WR för landskap, inomhus- eller arkitektur. Eller gå upp ett steg till Fujinon XF 56/1,2 R för den där mjuka, krämiga oskärpan i bakgrunden.

Ett annat tips är att du köper till filter som passar objektivet. Ett bra UV-filter stoppar frontlinsen från att repas och minimerar skaderisken som annars kan leda till dyra reparationer. Kostar från cirka 200-300 kronor och uppåt beroende på kvalitetsnivån. B+W och Hoya är högaktade tillverkare som vi gärna rekommenderar och själva använder.

2 KOMMENTARER

  1. Apropå 35/1.4 så visas 35/2.0 på bilden. Det sist nämnda är vattentätat och snabbt. Här har det skett en förväxling?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here