Spotify uppmanar användarna: Byt era lösenord!

Spotify Logo

Spotify vill att du byter lösenord till ditt konto. Via ett e-postmeddelande meddelar musiktjänsten att de som en förebyggande åtgärd går ut med sitt önskemål.


Det finns inga indikationer på att Spotifys säkerhet har brustit på något vis, inte heller har hackare kommit åt användardata på något vis.

Enligt Spotify har deras säkerhetsavdelning noga följt utvecklingen kring den senaste tidens hackerattacker på andra stora tjänster. Attacker som drabbat flera hundra miljoner användare de senaste åren.

Genom att övervaka webbsajten Pastebin där läckta kontouppgifter ofta hamnar kan de snabbt lokalisera användare som använder samma kombination av användarnamn och lösenord som de läckte uppgifterna. Dessa ändras då av Spotify för att säkra kontot.

Vi vet inte hur många konton som Spotify återställt sen de började arbetet. Det är dock ett kontinuerligt arbete och ett steg i ledet är att meddela användarna om riskerna med att ha samma lösenord för länge.Lästips: Spotify Gaming — ny musikportal för gamers på Spotify


Använd långa och krångliga lösenord

Och vi på Tekniksmart kan inte annat än hålla med. Använd långa, krångliga lösenord och byt med några månaders mellanrum. Eller när du misstänker att en attack kan ge åtkomst till ditt konto — oavsett webbtjänst eller sajt.

Det förekommer många fall av nätfiske där hackare försöker komma åt dina användaruppgifter, kontoinformation och liknande. Klicka därför aldrig på länkar i okända e-postmeddelanden. Verifiera alltid avsändaren och öppna inte ett meddelande du inte är säker på. Allra minst bifogade filer.

Har du fått ett meddelande från Spotify? Eller har ditt konto någon gång blivit hackat? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser.