2 miljarder installationer av Google Chrome — nya rekordsiffror för webbläsaren

Google Chrome Logo 2016

Google har meddelat att det idag finns 2 miljarder aktiva installationer av webbläsaren Chrome. Siffran gäller från september 2008 till idag och gäller för både desktop och mobilt.


Då Google nämner att det gäller aktiva installationer bör vi också säga att det inte är detsamma som att 2 miljarder människor använder webbläsaren. Det handlar helt om att webbläsaren finns installerad överhuvudtaget, vilket betyder att faktiska användarantalet kommer vara klart lägre.

Hur man än räknar så är den extrema siffran en milstolpe för Google. I april förra året meddelade företaget att webbläsaren hade 1 miljard användare bara på mobila sidan, och på förra Google I/O noterades lika många användare för Chrome, Android och YouTube.

“Jag ville poängtera att det finns många Chrome-webbläsare där ute. Vad som är spännande för alla som utvecklar för webben är att många webbläsare har implementerat de senaste webbstandarderna — de senaste och bästa funktionerna”, sade Darin Fisher, huvudansvarig för utvecklingen av Chrome, under Chrome Dev Summit.

Google har inte avslöjat vad som krävts för att nå 2 miljarder installationer men en kvalificerad gissning är att Android står för huvuddelen av dem. Tidigare i september fick vi veta att Android finns på 1,4 miljarder aktiva mobiltelefoner världen över — och nästan alla har Chrome förinstallerad.

Det finns många bra anledningar att välja Chrome framför andra webbläsare. Den är riktigt snabb, har bra stöd för HTML5 och är tätt knuten till Googles tjänster. Dock är konkurrenterna Firefox, Safari och Edge är inte på något vis slöfockar och är man integritetsmedveten kanske Chrome inte är bästa lösningen.


Vi på Tekniksmart använder nästan uteslutande Chrome, oavsett om det är i Android, Windows eller macOS. Det är rätt webbläsare för de flesta av oss. Men det betyder inte att Chrome är rätt webbläsare för dig. Vilken är din favorit? Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge? Eller någon annan?