Vill du använda Office 365 med en Chromebook? Då måste du betala!

dell chromebook 13 7310

Chromebooks kommer inte att kunna köra Android-versionen av Microsoft Office utan en prenumeration. Det meddelar Microsoft som nu lägger in restriktioner för de bärbara datorerna med Chrome OS.

Under cirka två år har Android och iOS haft möjlighet att köra Office-paketet helt gratis. Nu när Chrome OS i allt större utsträckning kan köra Android-applikationer har Microsoft reviderat tillgängligheten och begränsar gratisanvändarna till Chromebooks med skärmar på 10,1 tim eller mindre.

Det betyder att de allra flesta Chromebook-datorerna på marknaden idag omfattas av begränsningen. Givetvis finns undantag, som Asus Chromebook Flip, men vi råder ingen att köpa sin bärbara dator utifrån en restriktion som berör en enda tjänst och restriktion.

Har du en bärbar dator med Chrome OS och skärmen är större än 10,1 tum, ja då är det bättre att betala för Office 365 istället för att byta ner dig. Eller om du inte vill betala kan du klara dig mycket långt med Google Docs, Sheets och Presentations som är mycket kompetenta idag.


Lästips: 9 saker du kanske missat om Chromebooks


Och det här med att kräva en prenumeration, det är inget nytt för Microsoft. Samma regler gäller exempelvis för den större 12,9-tumsvarianten av iPad Pro medan den mindre på 9,7 tum hamnar under gränsen. En del kallar företagets storleksregler för onödiga och oschyssta, men vi på Tekniksmart menar istället att även de med mobila enheter borde betala.

Office-paketet är utan tvekan värd varenda krona, både för privatpersoner och företag. Du får en komplett programsvit med en terabyte lagringsutrymme för bara 69 kronor i månaden — och det är konstigt att alla verkar vilja ha det helt gratis. Om du vill ha något liknande gratis, använd Googles tjänster, fast då utan det stora lagringsutrymmet.

Vad tycker du om att Microsoft kräver en prenumeration för alla enheter över 10,1 tum?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.