9 saker du kanske missat om Chromebooks

samsung chromebook pro

9 viktiga saker att kunna om Chromebooks och Chrome OS

Chromebooks blir allt mer populära tack vare att de är enkla att använda och är lindriga mot plånboken. Fortfarande är de något av doldisar på den svenska marknaden då man i stort aldrig ser någon reklam för Chromebooks – så här nedan följer nio saker du kanske inte visste om Chromebooks och Chrome OS.


Med tanke på att Google helt nyligen presenterade utmärkta Drive for Work och möjligheten att redigera Microsoft Office-dokument direkt i molnet så är Chromebooks hetare än någonsin. Det är även på gång att släppas kraftfullare modeller med Intel Core-processorer istället för Celeron och Pentium som är vanligast idag.

Uppdaterad 2016-11-12: Artikeln uppdaterades med nya länkar och nyare information som bättre reflekterar Chromebook som de fungerar idag.

Vad vad du om Chromebooks? Här är nio viktiga punkter:

1. Chromebooks säljer bättre än bärbara från Apple

Enligt en undersökning så säljs fem Chromebook per såld Macbook Pro. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att man får en Chromebook för en tredjedel av vad Apples bärbara kostar idag. Chrome OS som är operativsystemet i datorerna har blivit allt mer populära i skolmiljö, och prislappen spelar givetvis också stor roll.

2. Man behöver ingen internetanslutning

Många verkar tro att Chromebooks kräver en internetanslutning för att fungera. Det stämmer inte utan man kan enkelt arbeta vidare utan någon som helst anslutning. Detta då appar som Gmail och Drive fungerar offline och helt enkelt synkroniserar sitt innehåll när de kan.

3. Windows-appar kan köras i Chrome OS

Det är en kostsam historia, men det går att köra Windows-appar direkt i Chrome OS. Med hjälp av VMware Horizon View 5.3 och senare versioner då Google har ett avtal med företaget om just detta. Perfekt om man saknar just det där programmet men i övrigt är nöjd med apparna som Chrome OS erbjuder.

4. Vissa modeller är snabbare än andra

Det kommer säkert inte som en chock att vissa Chromebooks är snabbare än andra. Intel Pentium och Celeron är vanligast idag, men nyare modeller med Intel Core i3 och i5 ger betydligt bättre prestanda för sina kronor. Funderar du på att skaffa en Chromebook rekommenderar vi att du kollar närmare på modeller med dessa processorer, och du hittar en mängd här.

5. Molnlagring är inte enda alternativet

Nej, Google Drive är inte enda alternativet för att lagra dokument och andra filer. De allra flesta modellerna har faktiskt fysiskt lagringsutrymme på 16 GB eller 32 GB och det räcker långt om man inte funderar på större filmer och liknande. En del datorer har dessutom plats för minneskort som den vägen kan bygga ut, för att inte tala om alla billiga usb-minnen, externa hårddiskar och NAS-diskar som kan köpas till.

6. Google Drive är inte helt gratis

På tal om Google Drive så är molnlagringen inte helt gratis om man önskar mer utrymme än de 100 GB som medföljer kostnadsfritt under en tvåårsperiod. När de två åren är till sitt slut blir man raskt nedgraderad och får snällt slanta upp några tior varje månad. Ingen större kostnad alltså, men väl en kostnad. 15 GB är dock helt gratis om man inte vill uppgradera sig. Tänk på att bilduppladdning är gratis för upplösningar på 16 megapixel eller lägre, det påverkar inte ditt lediga utrymme.

7. Telefonsupporten är gratis

Där Drive kostar pengar så är istället telefonsupporten helt gratis att ringa. Åtminstone om man bor i exempelvis USA. För oss i Sverige går det att skicka e-post och få support den vägen – fast det är givetvis inte lika trevligt eller snabbt som att lyfta luren och ringa ett samtal. Vi rekommenderar att du förlitar dig på att fråga internet eller gå via återförsäljaren för att få hjälp.

8. Din skrivare fungerar inte med Chromebook

Det går inte att ansluta en skrivare direkt till en Chromebook. Istället måste man gå via nätverket och den vägen dela ut skrivaren så att din Chromebook hittar den. Krångligt värre om man har otur alltså. Det går även att dela ut skrivaren på en annan dator (ansluten till internet) och där man är inloggad på Google. Dubbelt krångligt.

9. Dela din dator, inte din information

Du kan enkelt låna ut din Chomebook utan att din personliga information är synlig. Logga bara ut från ditt Google-konto och låt din polare logga in med sitt eget. Hens filer blir synliga och dina går inte att nå från datorn – praktiskt och enkelt, eller hur?

Vissa av punkterna kändes kanske uppenbara, som nummer fyra om hårdvaran. Det är dock förvånansvärt många som tror att alla Chromebooks är identiska sett till hårdvaran och därmed prestandan.

Saknas någon punkt som du vill berätta för alla andra? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Källa: Yahoo Tech
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.