Bättre WiFi-nät med Iphone, Ipad & Mac – 3 enkla steg

apple-macbook-air-300x162

Visste du att enkla justeringar i inställningarna för ditt trådlösa nätverk kan ge en stabilare anslutning för din Iphone, Ipad och Mac?

Dagens produkter är ruskigt effektiva i sitt utförande och i många fall kommer ändringar inte att ha någon större påverkan. För en del som ligger på gränsen mellan stabil och ostabil anslutning kan de däremot göra stor nytta då bara små justeringar ibland tar signalstyrkan det där lilla extra steget för att göra anslutningen stabilare än användarna trott varit möjligt.

Här är tre superenkla steg för ett stabilare och snabbare WiFi-nät med Apples produkter.

1. Använd samma SSID-namn för alla dina frekvenser

Eftersom Apples produkter uteslutande går efter prioriteringsordningen i nätverkslistan så väljer de ibland hellre ett nät med sämre signalstyrka och hastighet än önskat. Om man använder samma SSID-namn för alla frekvenser kommer valet istället att baseras på signalstyrkan eftersom namnet inte längre får någon betydelse.

2. Använd inte 40 MHz för 2.4 GHz-bandet

40 MHz ökar bandbredden och förbättrar oftast hastigheten i det trådlösa nätverket när signalstyrkan är tillräcklig. För Apples produkter stämmer dessvärre inte detta då de bara klarar 20 MHz i 2.4 GHz-bandet, något som företagets egna routrar bekräftar genom att inte ens ha ett alternativ för 40 MHz. Har du en annan router än Apples – ställer ner den till 20 MHz.

3. Placera din router efter rekommendationerna

Din Macbook Pro har en horisontellt placerad WiFi-antenn och därför bör routerns antenner också vinklas horisontellt, om möjligt. Om routern har två eller fler antenner bör en pekas uppåt medan den andra ska vinklas helt åt sidan.

Detta gäller inte bara för Apple-produkter utan alla WiFi-enheter drar nytta av en korrekt placerad och inställd router.

Har du egna WiFi-tips att dela med dig av som kan hjälpa andra? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.