2 GHz Apple A8-processor i Iphone 6 enligt nytt rykte

apple-iphone-5-600x193

Processorn i kommande Iphone 6 kan bli en kraftfull uppgradering med högre klockfrekvens och flera optimeringar kring hårdvarudesignen.

Apple A7 som den senaste SoC-kretsen heter har en ARM-baserad processor med dubbla kärnor och klockfrekvensen 1.3 GHz. Nästa generations krets kommer visserligen att fortsätta vara dubbelkärnig men istället vara klockad till 2 GHz eller högre.

Föga förvånande blir namnet att lägga på namnet Apple A8 och om ryktena stämmer kommer SoC-kretsen att användas i såväl Iphone 6 som nya Ipad Mini och eventuellt Ipad Air 2.

Förutom en högre klockfrekvens kommer A8-kretsen även att tillverkas i 20 nanometer, istället för 28nm som A7, och behålla 64-bitarsarkitekturen.

Tester har visat att nästan ingen provad applikation på App Store har lyckats utnyttja den fulla potentialen i Apple A7 och det kommer bli ännu svårare med kommande A8. Personligen skulle jag hellre se att Apple fokuserade all sin energi på lite högre prestanda och betydande optimeringar för minskad strömförbrukning.

Kanske är det också vad vi kommer att få se – innan Apple håller sin presentation i september så kan vi bara spekulera i framtiden för Cupertino-företaget.

Det här är en SoC-krets

Apple A7 och A8 är så kallade integrerade kretsar, eller SoC-kretsar som man ofta säger (System On a Chip).

Dessa består av en processor, grafikkrets, radiokretsar och styrkretsar av olika slag – för att bara nämna några saker.

Fördelarna med dessa SoC-kretsar är att man enkelt sparar stora mängder plats jämfört med att låta varje enskild krets få sin plats på ett kretskort.

Speciellt i en smartphone där platsen är minst sagt begränsad.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.