Mediabolagen till attack — vill styra vilka sajter du får besöka på internet

The Pirate Bay 950px

Mediabolagen fortsätter sitt korståg mot internetleverantörer och internetanvändare. Tunga namn som Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordic Film samt Svensk filmindustri vill att internetleverantörerna censurerar och begränsar åtkomsten till delar av internet — något som leverantörerna starkt motsätter sig.

För cirka två år sedan försökte en allians av rättighetsinnehavare få internetleverantören Bredbandsbolaget att blockera trafiken till och från webbsajter som The Pirate Bay och andra torrentsajter. I det fallet sade Tingsrätten nej till blockeringen och efter att beslutet överklagats hamnar ärendet nu i Patent- och marknadsöverdomstolen.

Den stora frågan på bordet är om internetleverantörer ska kunna tvingas att stoppa åtkomsten till webbsajter som begår brott mot upphovsrättslagen, och kan leverantörerna ses som medskyldiga till brott om så inte sker? Bredbandsbolaget har hela tiden hållit en mycket klar linje i frågan — om de ses som ansvarig för det innehåll som transporteras i deras nät är risken överhängande att de kommer att dömas för andra brott än bara mot upphovsrättslagen.

— Döms vi för medverkan till upphovsrättsbrott är det stor sannolikhet att vi kan komma att dömas för andra typer av brott. Till exempel förtal och ärekränkningar som sker dagligen i sociala medier. Därmed kan vi tvingas censurera eller blockera sociala medier där det här förekommer, sa Bredbandsbolagets Jonas Jegerborn i en intervju med IDG tidigare.

Per Strömbäck, från Film- och tv-branschens samarbetskommitté, följer utvecklingen noga. Enligt honom har leverantörerna kännedom om brottslig verksamhet och möjlighet att agera mot den, men också att de väljer att inte göra något. Han tycker inte att internetleverantörerna ska ha valet att bedöma vilka sajter som ska vara tillgängliga för användarna, det beslutet ska ligga hos en domstol.


Lästips: Spridningskollen letar upp svenska fildelare — kan skicka kravbrev på tusentals kronor till barn


Om mediabolagen får sin vilja igenom kan de påbörja ett arbete med att censurera internet efter sin egen vilja, så länge de får med sig svenska domstolar. Något som Per Strömbäck ser som ett skräckscenario uppmålat för att skrämmas men att det inte är realistiskt utifrån vad som skett i andra länder.

Frågan är bara vilka webbsajter som mediabolagen tänker attackera med sina krav på blockering om de lyckas i Patent- och marknadsöverdomstolen. Vad krävs för att de ska få igenom sina blockeringar? Vad är en olaglig webbsajt? Och vad blir de långtgående effekterna av att mediabolagen vill styra vilket innehåll som får visas på internet? Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.