Hastighetsrekord i 4G-nätet — Telia når extrema 757 Mbps

telia simkort opacity70

Telia har nu det snabbaste mobilnätet av alla svenska operatörer. Under rätt förutsättningar kan det nämligen nå extrema 757 Mbps, vilket är ett hastighetsrekord i Sverige.

Nu ska du givetvis inte springa ut och köpa ett mobilabonnemang hos Telia bara för den sakens skull. Det krävs extrema förutsättningar för att nå hastigheten och det är inget vanliga användare kan vänta sig.


Istället ska vi se hastighetsrekordet som ett steg i riktningen mot framtidens hastigheter i kommande 5G-näten. Och dit är det i skrivande stund mycket långt. Tacksamt nog finns bra teknik redan idag för att pressa upp hastigheterna i 4G-nätet ytterligare.

Det visar inte minst rekordet som Telia satte i samarbete med Ericsson. Och det i ett testlabb som gjorde att de båda företagen kunde maximera hastigheten på ett sätt som användarna inte kan.

Potentialen finns där, men det kommer att dröja innan den når andra än de som arbetar internt på Telia och Ericsson. Om någonsin innan 5G-nätet slår igenom i framtiden.

Upp till 300 Mbps för ett fåtal användare

I vissa utvalda områden kan vanliga användare nå höga 300 Mbps. Inte ens i närheten av 757 Mbps men långt mycket snabbare än vad de allra flesta kan få. Har du turen att bo i rätt stadsdel i Göteborg eller Stockholm kan du nå superhastigheten, men vad är nyttan och hur snabbt tar månadssurfen slut?

Och hur snabbt kan Telia bygga ut nätet för att flera ska få tillgång innan 5G kommer? Det krävs stora investeringar i både basstationer och antenner.

— Det handlar om vanliga nätverksinvesteringar i basstationer och antenner. Det behövs fler antenner, förändringar i basbandsenheterna, säger Martin Pehrsson, nätchef på Telia.
– Det gäller att optimera platsen, det är nyckeln för att få en bra radiomiljö. Det handlar om att skapa stabilitet över tid. Toppnivåer är en sak, men i dag kan också vissa användare få ut 300 Mbps, särskilt i storstadsområden, fortsätter Lars Erik Larses, systemingenjör på Ericsson.

Det är spännande att Telia och Ericsson fortsätter driva utvecklingen av befintliga 4G-nätet. Det behövs kanske inte högre topphastigheter utan stabilare överföringsnivåer som inte tappar i hastighet, precis som stabilare anslutning till mobilnätet även med många användare.

Hur väl det går med 5G-nätet återstår att se, men Telia och de andra mobiloperatörerna har mycket att göra under 2017/2018.

Läs mer om nyheten på TechWorld.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.