Microsoft avslöjar detaljer om Project Scorpio — spelkonsolen blir grym!

Microsoft Xbox Scorpio

Microsoft har avslöjat nästan alla detaljer kring kommande spelkonsolen Scorpio, och om vi ska tro specifikationerna ser det ut att bli ett monster till konsol.

Fortfarande saknas information om närmare lanseringsdatum än årets fjärde kvartal, någon prislapp finns inte och namnet är inte på plats än. Men vi vet specifikationerna och de är på pappret bättre än någon annan spelkonsol på marknaden.


Till webbsajten Digital Foundry säger Microsoft att Project Scorpio får en åttakärnig processor som specialdesignats för konsolen och är klockad till 2,3GHz. Den ackompanjeras av 12GB GDDR5-minne och en grafikkrets med 40 beräkningsenheter klockade till 1 172MHz.

Nu kanske du blinkar trött med ögonen och undrar vad sjutton allt det där ska betyda, men det viktigaste i stycket ovan kan enklast beskrivas med en enda rad. Project Scorpio är den kraftfullaste spelkonsolen som någonsin tillverkats och designad för att klara både film och spel i 4K-upplösning.

Om vi ska jämföra vad som sitter i Project Scorpio med befintliga Xbox One S och konkurrenten Playstation 4 Pro är skillnaderna stora. Speciellt bredvid Xbox One S som är den prestandasvagaste modellen av de tre.

Scorpio klarar Forza i 4K med 60 fps

microsoft forza project scorpio test

Xbox One S och Playstation 4 Pro har samma processormodell men skiljer sig åt i hastigheten där förstnämnda spelkonsolen kör i upp till 1,75GHz medan den senare klarar 2,1GHz. Project Scorpio kör i 200MHz högre klockfrekvens än Sonys spelkonsol, men grunden är helt annorlunda med effektivare teknik och energieffektivare design.

Grafikkretsen i Xbox One S har 12 beräkningsenheter klockade till 914MHz medan Playstation 4 Pro har 36 beräkningsenheter i 911MHz. Även här utmärker sig Project Scorpio med 40 beräkningsenheter i 1 172MHz. Även denna krets är effektivare och strömsnålare för att ge det där extra i prestanda.

Faktum är att grafikkretsen i Project Scorpio är så kraftfull att den slår stationära grafikkortet AMD Radeon RX 480 med hela 27 procent högre minnesbandbredd. Tillräckligt enligt Microsoft för 4K-material utan att dippa under 30 bilder per sekund vid uppspelning. Vid en demonstration kunde Microsoft pressa upp konsolen i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund när bilspelet Forza Motorsports kördes.

Tittar vi på hastigheten på internminnet kan sägas att Xbox One S har en minnesbandbredd på 219GB/s, Playstation 4 Pro klarar 218GB/s och Project Scorpio dominerar totalt med 326GB/s. En överväldigande skillnad som delvis kommer tack vare den ökade minnesmängden på 12GB, de båda andra har bara 8GB internminne.

Webbsajten PCGamer jämför prestandan i Xbox One på ett bra sätt. Tänk er att varje processorkärna i spelkonsolens processor har en tredjedel av beräkningskraften i en Core i3-processor (hint: budgetprocessor). Och att grafikkretsen motsvarar ett HD 7770 som släpptes tidigt 2012. Nästan skrattretande dåligt idag.

Scorpio mer än tripplar prestandan från Xbox One

microsoft scorpio grafikkrets kylare

Om vi mer än tripplar prestandan så får vi en ungefärlig uppskattning av vad Project Scorpio är kapabel till. Det är långt ifrån samma råa kraft som en stark gaming-PC kan ha, men hårdvaran arbetar mycket effektivare i sin symbios med mjukvaran.

En annan detalj som gör Project Scorpio till ett mer intressant val än Playstation 4 Pro är att spelkonsolen stöder 4K Ultra HD Bluray, något Sonys konsol inte gör. Den är begränsad till Bluray-skivor vilket är ett minst sagt udda val av den japanska speljätten, inte minst då de var med och utvecklade tekniken.

Ljudet i nya spelkonsolen kommer med stöd för Dolby Atmos och äkta surroundljud med 7.1-kanaler om man har förstärkare och högtalare som klarar det. Ett stort steg upp från DTS och Dolby Digital samt en klar vink om att Microsoft tänker satsa stort på spelkonsolens mediafunktionalitet. Hörlurar kan inte dra nytta av den fulla kapaciteten med Dolby Atmos men Microsoft inkluderat stödet ändå.

Hur prisvärd kommer Project Scorpio att bli?

scorpio xboxones ps4pro jamforelse

Webbsajten Eurogamer tror att Project Scorpio kostar kring 499 dollar vid lansering senare i år. Det skulle byta ett riktpris kring 5 600 kronor inklusive moms här i Sverige. Troligtvis nåt mer än så efter butikernas påslag. Så runt 6 000 kronor till 6 500 kronor som billigast är att anta.

Det kan jämföras med Playstation 4 Pro (utan spel) som kostar kring 4 000 kronor i svenska butiker och Xbox One S (med spel) som kostar kring hälften av det. Microsoft kan lyfta fram prestandan i sin nya spelkonsol för att rättfärdiga ett jämförelsevis högt pris, men Sony kan spela på ett riktigt tufft kort, nämligen ett lågt pris.

Om Sony sänker priset på Playstation 4 Pro till under 3 000 kronor för att möta Microsofts superkonsol, då blir det troligtvis mycket tufft för konkurrenten att nå ut till den breda massan. Entusiasterna kommer att köpa Scorpio oavsett kostnaden, men för att kalla konsolen en succé måste Microsoft få med sig även de som inte är entusiaster. Och här kan Sony sätta käpparna i hjulet om de är beredda att ta kostnaden för det.

Vad tror du om Project Scorpio? Kommentera gärna och berätta!

Läs mer om nyheten på Digital Foundry.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.