BankID fungerar nu med fingeravtrycksläsaren i Android

BankID logo

Nu fungerar BankID med fingeravtrycksläsaren i din Android-telefon. En funktion som beta-testare har kunnat använda i några veckor nu men som först idag börjat levereras till den bredare användarskaran.

Funktionen är ingen nyhet på iPhone-sidan där stödet har funnits i flera månader, så det är inte konstigt om Android-användarna har känt sig lämnade i kylan. Äntligen är stödet på gång, men med vissa restriktioner.

Till att börja med krävs att tjänsten du nyttjar BankID med godkänner fingeravtrycksläsare som metod för legitimering. Vidare krävs den senaste versionen av BankID på telefonen och givetvis inbyggd fingeravtrycksläsare.

För att komma igång, om du inte redan har applikationen, laddar du ner denna via Google Play Store. Öppna appen och klicka på kugghjulet längst upp till höger på skärmen.

bankid android installning

Här kan du välja att aktivera funktionen ”Fingeravtryck för BankID”. När du gör det väljer du att använda fingeravtrycksläsaren för antingen legitimering, underskrift eller båda. Bekräfta valet genom att skriva in PIN-koden för ditt BankID och läsa av fingret som ska användas.

Efter det är det bara att köra igång. Åter igen vill vi nämna att det inte är alla tjänster som godkänner fingeravtrycksläsaren för legitimering, så dyker inte valet upp måste du slå in PIN-koden som vanligt.

Tänk på att aldrig använda BankID med mobiltelefoner som är upplåsta med så kallad ”rootning”. Det ger visserligen tillgång till en mängd nya funktioner i telefonen, men ökar också riskerna då säkerheten minskar. Det är speciellt viktigt att du inte har aktiverat utökade funktioner med BankID om telefonen är rootad.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.