Apple har uppdaterat Mac Pro — efter 1 202 dagar

apple mac pro

Apple har efter hela 1 202 dagar släppt en uppdaterat Mac Pro med nyare komponenter. Datorn har varit hånad av marknaden för sitt extrema pris i kombination med gammal hårdvara — något Apple verkar ha beslutat sig för att göra något åt.

Tro dock inte att det rör sig om några världsomvälvande förbättringar. Gamla varianten av Mac Pro hade en fyrkärnig processor, dubbla AMD D300-grafikkort och 12GB datorminne. Nya varianten har, för samma pris, en sexkärnig processor, dubbla AMD D500-grafikkort och 16GB datorminne.


Om man inte nöjer sig med det och vill ha kraftfullare komponenter finns även en variant med åtta kärnig processor och dubbla D700-kort. Men då ökar också prislappen snabbt och du får fram den riktigt djupa plånboken.

Hur som är det en välkommen förbättring men långt ifrån vad Apple skulle kunna erbjuda i datorn. Därför går Apple också ut med att de tänker omarbeta Mac Pro helt under nästa år och nylansera en kraftigt uppgraderad modell med tillhörande skärm.

Nya Mac Pro får omarbetad design & nya skärmval

Och när nya modellen släpps kan vi vänta oss ett designmässigt omarbetat chassi som gör det enklare för användarna att uppgradera komponenterna. Nuvarande designen med sin papperskorgsliknande form är knappast idealisk, även om den på flera sätt är praktisk för sin begränsade storlek och kylningsmöjligheterna.

Apples marknadschef Phil Schiller har bett om ursäkt för eventuella pauser företaget gjort kring uppgraderingar och uppdateringar för Mac Pro. Att någon på Apple går ut med en publik ursäkt är ovanlig, även om det har blivit vanligare efter förra VD:n Steve Jobs bortgång. Det är tydligt att Apple insett sitt stora misstag och vill komma på god fot med marknaden igen.

Ett steg i den processen är att vara mer transparenta, något som även det är extremt ovanligt. Apple går i princip aldrig ut med information om kommande produkter och kommenterar aldrig rykten. Men här verkar det som att Apple gör ett sällsynt undantag.

LG UltraFine 5K
LG UltraFine 5K är spirituella efterföljaren till Thunderbolt Display.

Samtidigt som Phil Schiller bekräftar att en ny Mac Pro är på gång så nämns att nya skärmar kommer att släppas. Efter att Apple lade ner tillverkningen av Thunderbolt Display och istället hänvisade köpsugna till LG UltraFine 5K som den spirituella efterföljaren så bekräftas att nytt från Apple är på gång.

Exakt vad det innebär återstår att se, men rimligtvis borde det röra sig om minst 27 tum i storlek och 4K-upplösning eller högre. LG UltraFine 5K har en upplösning på 5 120 x 2 880 pixlar, så i närheten av det vore inte omöjligt. Speciellt inte om Apple på allvar vill attrahera professionella användare med höga krav. I bästa fall får vi se hela 8K-upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar, men det är inget vi tror på idag.

Vad hoppas och tror du på om nya Mac Pro?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.