Annonsörer betalar för att kringgå Adblock Plus

adblock plus logo

Som om inte det fanns tillräckligt med reklam på internet så kommer nu information om att företaget bakom det populära tillägget Adblock Plus tar emot pengar från annonsörer. Anledningen är att annonsörerna, exempelvis Google som är en av de bekräftade aktörerna i nyheten, vill hamna på den så kallade vita listan så att annonser kan visas trots att tillägget är aktivt.

Det finns egentligen inget nytt i det hela då utvecklaren nämner att vissa aktörer får ett antal annonser som visas ändå, något som nu fått mängder av användare att bli minst sagt kritiska mot hela tillvägagångssättet. Ska man ta till utvecklarens (eller utvecklarnas rättare sagt då de är flera under samma namn) försvar så måste man ju trots allt leva, så annonsörers pengar är bara ett sätt.

Personligen tycker jag det är ruskigt irriterande att man gör så här eftersom hela idén med Adblock Plus är att annonser inte ska visas – och slå släpps det igenom ändå. Det måste finnas andra sätt att få in kapital, det här är bara inte acceptabelt i min värld. Poängen försvinner och miljontals användare kommer nu att bli uppretade, men vad gör man inte för att överleva?

Använder du Adblock Plus? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker! Berätta gärna även om andra tillägg som du använder till din webbläsare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.