Microsoft gör reklam för tillägg till Google Chrome — i Windows 10

Microsoft Windows 10 Logo

Om du använder Google Chrome på Windows 10 är risken stor att du drabbas av reklam från Microsoft. Det Redmond-baserade företaget har varit mycket aggressiv i sina försök att få över Windows-användarna till Windows — och nu försöker företaget få Chrome-användarna att installera ett speciellt tillägg.

Tillägget i fråga heter Personal Shopping Assistant och det är utvecklat av en speciell underavdelning till Microsoft, kallad Microsoft Garage. De är utvecklar prototyper och testmjukvara av olika slag. I många fall riktigt bra sådana, men om Personal Shopping Assistant ställer vi oss frågande till.

Med Personal Shopping Assistant är målet att förenkla när man vill handla via webbutiker genom att spara produkter man hittar, notifiera användaren när priset ändras och allt kan delas med vänner och bekanta. Så långt låter det bra, men det är inte funktionaliteten vi anmärker på, utan marknadsföringen.

Det och att alla information som lagras om dina shoppingvanor är tätt knuten till ditt Microsoft-konto. Här finns alltså stora möjligheter för Microsoft att ta reda på vad du letar efter att köpa och visa reklam för det. Inte direkt vad vi hade hoppats på precis.

microsoft personal shopping assistant win10 chrome

Inte heller verkar de som testat tillägget uppskatta det speciellt mycket. Inte för att funktionaliteten brister utan mer för sättet Microsoft lyfter fram Personal Shopping Assistant i Windows 10. Ingen har bett om att få installera tillägget och ingen vill se popup-rutor i Windows om det heller. Varken för tillägg eller något annat program för den delen.

Om Microsoft väljer att visa annonser, oavsett om det är för egna eller andras produkter, direkt i Windows 10 går de en mycket farlig väg. Risken är att användarna tröttnar och väljer Mac istället, eller till och med Linux. Den som köper en dator från Samsung, Sony, Asus eller någon annan OEM-tillverkare riskerar redan vid uppackningen drabbas av reklam i form av förinstallerad bloatware — vem vill sen ha mer reklam direkt i operativsystemet?

Ett bättre sätt att kolla priser, utan att reklam i Windows 10, är prisjämförelsetjänster som Prisjakt. Välj en produktkategori eller sök efter en produkt, se pris (både idag och tidigare), egenskaper och mycket mer. Smidigare och betydligt bättre i vårt tyckte (du slipper tillägg i webbläsaren). Tjänsten finns både i webbläsaren och som applikationer för Android och iOS.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.