Adblock Plus stoppar nya Facebook-annonserna — döljer inlägg

adblock plus logo

Striden om annonserna har tagit sin början på Facebook. Efter att det sociala nätverket presenterat block-fria annonser visade AdBlock Plus att de visst kunde stoppas från visning — även om det riskerade att ge grafiska problem på webbsajten.

Allt som behövdes var uppdaterade filter till AdBlock Plus och voilá, Facebooks annonser försvann från sajten. Tyvärr visade det sig också försvinna inlägg (inte för andra, bara de bara doldes av den som använde AdBlock Plus) enligt Facebook och givetvis fördömde de tilltaget från annonsblockeraren.

”We’re disappointed that ad blocking companies are punishing people on Facebook as these new attempts don’t just block ads but also posts from friends and Pages. This isn’t a good experience for people and we plan to address the issue.”, sade en talesperson från Facebook till The Verge

Facebook har redan nu låtit meddela att de har en lösning på gång som åter igen stoppar AdBlock Plus men frågan är hur länge det tar innan annonsblockerarna hittar nya vägar runt problemet. Det här är en strid som går fram och tillbaka i takt med att ena eller andra sidan hittar lösningar.

Facebook får in stora pengar via annonsintäkter och det vore naturligt att sajten ständigt arbetar för att behålla (och öka) dessa intäkter även efter den starkare trenden med annonsblockering. Och det gäller alla andra webbsajter som använder annonser också.


Lästips: Facebook visar annonser som inte kan blockeras


Vad tycker ni? Är annonsblockering rätt väg att gå? Ska sajter kunna köra över dessa och ändå visa sina annonser för att få in sina pengar till fortsatt drift av sajterna?

På Tekniksmart använder vi annonser för att säkra den fortsatta driften. Trots det uppmanar vi er besökare till att blockera om ni vill då våra kostnader är så små att det går runt med minimala medel. Vill man bidra kan man klicka på några av våra produktlänkar som går till butiker. Köp den vägen ger oss en liten kompensation men inte mer än så.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.