Smartare tillägg till Gmail — fungerar utan webbläsare

google gmail new addons functions

Google har förbättrat hur tillägg till Gmail fungerar. Istället för att aktivera dem som tillägg till webbläsaren kommer de att kunna implementeras direkt i tjänsten — precis som med Docs och Sheets idag.

Det betyder att de tillägg som faktiskt stöder förbättringen fungerar oberoende av webbläsare. Du slipper installera samma plugin för Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari och Edge, allt finns direkt i Gmail istället. Det gäller även i mobilen och på surfplattan.

Tyvärr gäller det här inte alla tillgängliga tillägg, eller plugins som de även kallas på engelska. Dessutom kommer stödet till ett litet antal utvecklare som får möjligheten att prova alla nya funktioner innan en bredare lansering. Så det kan dröja innan du får möjligheten själv.

Redan idag finns ett litet antal tillägg att prova men de är designade för professionellt bruk på företag och inte konsumentanvändare. Bland dessa finner vi kända namn som SalesForce, Intuit och Prosperworks.

Inte direkt något vi använder dagligen på Tekniksmart, och vi gissar att du inte använder dem privat heller. De är dock en bra vink om hur bra det kan fungera och vad som är att vänta i framtiden. Inom en överskådlig framtid kommer fler tillägg göras tillgängliga via G Suite Marketsplace.Lästips: Så startar du om Google Chrome med ett vanligt bokmärke


Med tillägg kan du snabbt utöka funktionaliteten i en webbläsare idag. Använder du Google Keep? Då kan du snabbt få åtkomst till alla dina anteckningar direkt i Chrome med ett tillägg. Pinterest? Spara allt intressant direkt i Chrome med en Pinterest-knapp i menyraden. Det finns många, många fler och mer intressanta tillägg — det vara bra två i raden.

Utmaningen ligger i att nästan alla är beroende av den lokala webbläsaren då det är i denna som tilläggen installeras. Vad händer då om du byter till exempelvis Microsoft Edge? Jo, tillägget finns ju inte där och du förlorar därmed funktionerna.

Det är just detta Google vill komma runt, även om företaget givetvis vill att du använder Chrome så mycket som möjligt. Hur bra det kommer att gå återstår att se, men vi håller så klart tummarna för en snabb och bred utrullning med många konsumentanpassade tillägg inom en snart framtid. Räkna dock med tillgänglighet först under hösten för vanliga användare.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.