Xbox Scorpio är perfekt för dig med TV i 1080p — Ultra HD Bluray & Supersampling

Microsoft Xbox Scorpio

Ser du fram emot att få köpa Xbox Scorpio när Microsoft kommande flaggskeppskonsol släpps? Det gör vi med — allt pekar på att Redmond-företaget har en riktig monsterkonsol att visa upp när den är klar, och vi tänker stå längst fram i kön och köpa ett exemplar.

Ett av målen med spelkonsolen är att kunna leverera tillräckligt med prestanda för att driva spel i 4K-upplösning. Det betyder att Microsoft måste pressa in ordentligt med hårdvara för att kunna driva den fyra gånger så höga upplösningen jämfört med 1080p.

Och hur intressant det än må vara för de med högupplösta tv-apparater så har Microsoft inte glömt bort alla de utan. Har du en äldre modell som ”bara” klarar full-HD så kan Scorpio göra undervärk även för dig, då genom något som kallas supersampling.

Vad det betyder är att spelen du kör renderas i 4K-upplösning men skalas ner till 1080p för att matcha upplösningen på din tv. Det betyder i sin tur att en del av bildkvaliteten från den högre upplösningen stannar kvar i bilderna och du får bättre kvalitet än om spelet körde i 1080p från början. Högre skärpa, mjukare kanter och skuggor är bara några av fördelarna.

Supersampling fungerar även med Playstation 4 Pro

Sony Playstation 4 Pro
Playstation 4 Pro har stöd för supersampling.

Supersampling är inget nytt på marknaden då relativt nya Playstation 4 Pro nyttjar det med en del speltitlar. Bäst blir det givetvis för dig med en tv som klarar 4K, men det är fantastiskt att se hur Microsoft även bryr sig om de utan. Om uppgifterna stämmer vill säga.

Shader Model 6 (SM6) är en annan teknik som väntas komma till Xbox Scorpio. Det ska bland annat göra det effektivare att köra parallella arbeten mot spelkonsolens hårdvara, vilket i sin tur leder till bättre generell prestanda. Microsoft presenterade Shader Model 6 redan i mars 2016 så det är mer än 18 månader efter det som SM6 når inte bara Xbox Scorpio utan även befintliga Xbox One och Xbox One S.

Andra omtalade detaljer kring Xbox Scorpio är att den kan få en Bluray-spelare för Ultra HD Bluray samt HDMI 2.0a med stöd för både Wide Color Gamut och HDR. Playstation 4 och Playstation 4 Pro saknar båda stöd för Ultra HD Bluray, vilket sannolikt blir besvärande för Sony när 4K får ett större genomslag nästa år.

Extremt spelutbud från start för Xbox Scorpio

Xbox Game Pass
Xbox Game Pass lär bli den perfekta speltjänsten för Xbox Scorpio.

Det är klart att Sony verkligen måste hitta något att kontra med om inte Microsoft ska få ett rejält försprång i konsolkriget nästa år. Xbox Scorpio är beräknad att släppas under senare delen på 2017 och med Playstation 4 Pro lanserad som en mellanmodell innan nästa stora spelkonsol från Sony kan vi bara förutspå en tuff framtid för den japanska speljätten.

Vidare har Microsoft gjort det tydligt att man inte tänker släppa en spelkonsol med några få spel från start. Xbox Scorpio kommer att kunna köra alla de tidigare spelen för Xbox One och Xbox One S, precis som att nyutvecklade spel med optimeringar för Scorpio även fungerar på dagens spelkonsoler. En ordentlig känga till Nintendo och spelkonsolen Switch som kritiserats hårt för sitt mycket låga utbud med spel från start.

Vad tror du om Xbox Scorpio, eller Project Scorpio som Microsoft idag kallar projektet bakom spelkonsolen, och vad skulle du vilja betala för den? Spelkonsolen kommer utan tvekan att bli mycket dyr i jämförelse med befintliga modeller på marknaden, speciellt om den motsvarar allt vi tror kommer. Sony skulle kunna kontra vid lanseringen genom att toksänka sina priser på Playstation 4 Pro och göra det oförsvarligt dyrt att köra en Scorpio (om den hamnar i 10 000-kronorsklassen exempelvis).

Kommentera gärna och berätta vad du tror och tycker!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.