1password testar säkerheten — lovar upp till 100 000 dollar i belöning

1password Logo

AgileBits garanterar att deras tjänst för att spara lösenord säkert i molnet — 1password — är säker mot hackare. Så säker att företaget lovar en utbetalning på upp till 100 000 dollar till den första som kan hacka ett specifikt konto och ”stjäla” en lista med dålig poesi.

Tidigare har beloppet varit på betydligt lägre 25 000 dollar, men nu skruvar AgileBits upp temperaturen rejält. Med 100 000 dollar i belöning till den som kan möta alla kraven på bevis ska fler säkerhetsforskare och utvecklare lockas att pröva lyckan. Läs mer om buggjakten på Bugcrowd här.

Det här är ett viktigt redskap för att på allvar kunna testa säkerheten för den här typen av tjänster. AgileBits VD Jeff Shiner har sagt att företaget gör allt som står i deras makt för att hålla kundernas information säker. Genom att använda riktigt människor för att testa den säkerheten är inte bara ett alternativ för Jeff Shiner, det är ett absolut måste för att visa hur allvarligt företaget ser på säkerheten.

Fördelen med tjänster som 1password, LastPass och Dashlane är att användarna på ett praktiskt sätt kan spara stora mängder lösenord på ett enda ställe. Snabbt och enkelt, praktiskt åtkomligt när man behöver det och även betalinformation som betalkortsnummer kan sparas.

Nackdelen är att om en hackare kommer åt ett konto så blir också allt som sparas där åtkomligt — och det kan betyda åtkomst till hundratals webbsajter, tjänster och betalkort om det är ”fel” konto som hackas. Därför är säkerheten utåt mot omvärlden så extremt viktig på alla nivåer.

Lastpass Logo

1password är ett av många alternativ

Och det gäller alla aktörer på marknaden som sparar dina lösenord och andra uppgifter på ett påstått säkert vis. 1password är bara en av många alternativ bredvid LastPass, Dashlane, KeePass, Keeper Password, Sticky Password och många fler.

Ett tips är att stanna med de tre förstnämnda då de är erkänt bra, alternativt KeePass som är helt gratis och baseras på öppen källkod om det är en viktig sak för dig (vilket det är för många).

Vi på Tekniksmart har använt LastPass och 1password i flera år nu. Undertecknad vågar påstå att både är säkra nog för användning och kan helhjärtat rekommendera dem till alla. Glöm inte att aktivera så kallad tvåstegsverifiering för att extra säkerhet — det är värt det lilla extra du måste göra för att logga in!