Internet Explorer 12 – utökat stöd för tillägg

internet-explorer-logo

Nya Internet Explorer kan få bättre stöd för tillägg

Internet Explorer 11 var ett minst sagt stort lyft för webbläsaren och Microsoft lyckades i det närmaste få upp den på samma nivå som konkurrenterna Google Chrome och Mozilla Firefox.

Åtminstone stämmer det om man ser till prestandan då denna förbättrades rejält från version 10 till 11 – men på en punkt så halkar Internet Explorer alltjämt långt bakom, nämligen tillägg.

Fortfarande är det otroligt dåligt stöd för tillägg i webbläsaren och man blir nästan mörkrädd när man jämför med det enorma utbud som Chrome och Firefox har idag. Med Windows 9 och kommande Internet Explorer 12 så kan detta ändras.

XAX-projektet en viktig del

Enligt uppgift från källor ska nästa version använda kodnamnet ”Spartan” och kanske använda XAX-projektet från Microsoft Research för att ge ökat stöd för tilläögg i webbläsaren.

Resultatet av XAX-projektet är en möjlighet att lyfta befintliga verktyg, tillägg och hela program rakt in i webbläsaren.

I stort betyder det att man kan köra vanlig x86-kod direkt i Internet Explorer med hjälp av så kallade pikoprocessor, eller närmare förklarat ett mikroramverk för virtualisering av kod direkt i webbläsaren.

Allt sker skyddat i en minnesisolerad miljö som ska ge minimal påverkan för resten av datorn om något händer i virtualiseringsdelen.

Pikoprocesser redan i Windows

För att ge ytterligare stöd för spekulationerna kring det hela så finns redan pikoprocesser inbyggda i Windows 8.1, så tekniken är fullt fungerande sen tidigare. Dessutom finns indikationer på en efterföljare till XAX-projektet vid namn Drawbridge.

Oavsett vad Microsoft väljer att göra med Internet Explorer 12 så måste man verkligen lägga tid på att ge stöd åt tillägg. Jag använder själv Google Chrome flera timmar om dagen och värdersätter de tillägg jag har där otroligt mycket.

Om Internet Explorer får samma möjligheter från Microsoft och dessutom stöd hos utvecklarna så finns inget som stoppar mig från att göra ett byte från Chrome till IE i framtiden.

Nyhetskälla är ZDNet

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.