Apple IOS 8 lanserades med egna CDN-tjänsten

apple-iphone6

Apple använder egen CDN-tjänst

Apple har släppt IOS 8 och för första gången har Cupertino-företaget använt en egen CDN-tjänst för att möta de enorma datamängderna som ska levereras ut till miljontals Iphones och Ipads.


Tidigare har Apple använt sig av lösningar från exempelvis Akamai, men det har visat sig problematiskt att hålla de behövliga tjänsterna igång när alla användare ansluter sig samtidigt för att ladda ned nya versioner av IOS eller OS X.

Bland de tjänster som berörs av Apples egna CDN-tjänst finner vi exempelvis App Store, Itunes Radio, Itunes – ja i princip alla tjänster där användare måste ta emot data från Apple.

Systemet bakom alla nedladdningar är designat så att användarna inte behöver göra något från sin sida. Allt fungerar precis som vanligt och de enda som påverkas är Apple som får allt att fungera med sina stora serverparker världen över.

Starta din egen CDN-tjänst

Tack vare smarta tjänster från företag som Amazon så kan vem som helst sätta upp en egen CDN-tjänst utan större besvär. Detta är något populärt för bloggar som vill avlasta sina egna servrar och istället låta media ladda från en CDN-tjänst där bandbredden är mycket större.


Tekniksmart har tidigare använt sig av Amazons tjänst för CDN-funktionalitet men valde att gå tillbaka till egenhantering då behovet var litet. Kostnaden är dock ytterst liten med de senaste avtalen som Amazon tagit fram och kan kosta så lite som någon tia i månaden på små sajter.

Läs mer om CDN-tjänsten hos Amazon på den officiella webbsajten.