Android L krypterar din telefon från start


android-lock

När Android L släpps blir det med ett extra lager säkerhet i form av enhetskryptering som är förhandsaktiverad.

Med Android 4.4 ”KitKat” och tidigare versioner finns krypteringen som ett alternativ för den som vill ha det, med uppgifter pekar nu på att Android L kommer att forcera säkerheten på nya enheter.

Vill man idag kryptera en telefon med Android för ökad säkerhet krävs en total radering av allt innehåll, i värsta fall flera timmars väntan och sedan ominstallation av alla appar samt inställningar. Om Android L är förkrypterad på nya enheter är det ett steg vi användare slipper att gå igenom.

Det här är riktigt positiva nyheter för alla som vill ha ökad säkerhet i sin telefon och bör stoppa såväl privatpersoner som myndigheter från oönskad granskning av tappade, stulna eller beslagtagna telefoner.


Kapslar in dina filer

Vad krypteringen gör är att kapsla in allt innehåll på telefonen i ett skal av till synes rappakalja tills någon med rätt lösenord kan låsa upp telefonen och avkryptera allt. Utan lösenordet är det omöjligt att läsa vad som finns på enheten och med tanke på vilka känsliga uppgifter som ofta lagras så är det helt klart att rekommendera kryptering idag.

Tänk bara vad som skulle ske om dina bilder, lösenord, kontouppgifter, betaluppgifter, e-post och annat blev tillgänglig för illvilliga om du exempelvis tappade din telefon på stan?

Nyhetskälla är TalkAndroid

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.