Ubuntu för smartphones – nu är plattformen färdig!

ubuntu-touch.jpg

Canonical har färdigställt Ubuntu för smartphones och med det lanserat en RTM-version.


De allra första telefonerna som kommer med plattformen är att vänta senare under året och då med ett system som från grunden bygger på Linux men som är omarbetat för att passa de mindre enheterna.

Bland nyheterna som märks i den färdiga RTM-versionen finns stöd för Facebook chattnotifieringar, MTP-serverfixar och ett helt nytt gränssnittsverktyg. Rapporter pekar på att det fortfarande finns buggar som bland annat får video att frysa, men det är något som Ubuntu lär hotfixa inom kort.

Redan idag kan vem som helst gå till Canonicals servrar och ladda ned den senaste versionen för att testa. Notera dock att inte alla telefoner har stöd och det gäller att läsa på innan man ger sig i kast med Ubuntu.

Läs mer om Ubuntu för smartphones på den officiella webbsajten eller gå till filnedladdningen här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.