Google samarbetar med Dropbox för ökad säkerhet

hacker-attack-sakerhet-malware

Mer transparent säkerhet med Google & Dropbox

Google har tillsammans med molntjänsten Dropbox och Open Technology startat ett initiativ kallat ”Simple Secure” för en mer transparent säkerhet mot slutanvändarna.


Genom ett nära samarbete med utvecklare av öppen källkod, designers och forskare vill man arbeta fram fyra principer som ska vara påtalande i Simple Secure.

Fyra principer

Den första är att teknik alltid ska respektera användarnas önskan om integritet och säkerhet. Nummer två är att användarna inte ska behöva välja mellan tjänster de gillar och de som är säkra.

Man fortsätter med att Simple Secure ska arbeta för att säkerhet måste vara intuitivt och enkelt, annars fungerar det inte. Slutligen menar man att ett tillgängligt, positivt och människocentrerat Internet kräver trovärdig säkerhet och integritetsskydd.

Arbetar nära projekt

Det kommer att dröja innan vi ser frukterna av arbetet med Simple Secure, men man har redan börjat arbeta med flera projekt som ska ta initiativet i rätt riktning. Bland annat tittar man närmare på Open Whisper Systems, The Guardian Project och Off-the-Record Messaging.

Den senare arbetar för direktmeddelanden över internet (exempelvis Skype, Messenger, m.f) med kryptering av meddelanden, absolut autentisering av motparten samt garanti för att de meddelanden man tar emot inte är modifierade av tredjepart.

Om Google, Dropbox och Open Technology kan visa upp några resultat redan under 2014 återstår att se, men det är ytterst positivt att man tar steget närmare en mer öppen säkerhet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.