Webbläsaren Brave får stöd för ipfs – ska minska censur

brave browser logo 2019

Brave har fått officiellt stöd för Inter-planetary File System – eller bara kort ipfs. Det är ett p2p-system för distribuerad lagring av data.

Målet med att använda ipfs är att lagrad data kan spridas över många datorer världen över. Det minskar risken för censur eftersom datan är åtkomlig på flera olika platser med olika adresser.

Lästips: Webbläsaren Brave stöder nu Apple M1-datorer

När data lagras med ipfs får det en unik adress som baseras på en kryptografisk hashfunktion. Här är ett exempel på hur en sådan adress ser ut:

ipfs://bafybeiemxf5abjwjbikoz4mc3a3dla6ual3jsgpdr4cjr3oz3evfyavhwq
/wiki/Vincent_van_Gogh.html

Informationen sprids på internet via nätverket bakom ipfs. När någon vill komma åt din information skrivs adressen in, och nätverket letar automatiskt upp rätt datorer med de bitar med data som motsvara informationen de vill ha.

Olika datorer, även kallad noder, kan ha olika mängd med data som slås ihop till filerna som förfrågats.

Hela tillvägagångssättet gör det mycket svårare för exempelvis regeringar att blockera (läs: censurera) information via DNS eller statisk blockering av ip-adresser.

Om du vill använda ipfs i din favoritwebbläsare är det normalt ett tillägg som behövs.

Väljer du Brave från version 1.19 så kan du använda ipfs:// direkt i webbläsaren – något tillägg behövs inte. Något som säkert glädjer en del av Braves 20 miljoner användare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.