Brave Search: Smartare sökresultat med AI

Brave Logo 2023

Brave Search har en ny funktion kallad Summarizer som använder artificiell intelligens för att identifiera viktig data och summera den åt dig direkt i sökmotorn.

Vad den gör rent praktiskt är att förstå vad du frågar och sedan identifiera flera källor med relevant information vars data hämtas och summeras direkt i söken.

I ett uttalande säger företaget att “Summarizer ger svar som är konsekventa och rakt-på-sak högst upp på resultatsidorna som ett svar till användarnas frågor, helt baserat på sökresultat”.

De bakomliggande språkmodellerna som Summarizer använder har tränats med enorma mängder information som är hämtad från internet. Målet är att träna AI:n så att den förstår internetinnehållet och den vägen ger korrekta svar med ett lättförståligt och sammanhängande språk.

Brave menar helt enkelt att Summarizer förstår hur man skriver på internet och kan ge liknande svar tillbaka som du i sin tur förstår.

brave search ai 2023

En intressant detalj är att funktionen inte bara ger snabba summeringar högst upp i sökresultat. Den kan även byta ut den beskrivande texten till varje sökresultat. Alltså delen som kallas metabeskrivning under rubriken.

Målet är att ge en bättre förklaring till sidans innehåll och i bästa fall (för dig, inte för sajtägaren) inte behöva klicka dig in på sidan överhuvudtaget.

Företaget Brave är mest känd för sin Chromium-baserade webbläsare med samma namn, men det är inte där du hittar Summarizer.

Istället kan du faktiskt använda tjänsten direkt i Brave Search som du hittar på search.brave.com i vilken webbläsare som helst.

Läs mer om Summarizer här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.