Varje gång Android får en uppdatering är det miljontals mobilanvändare som hoppas på att just deras telefon ska få den nya versionen före alla andra. Tyvärr visar historien att det inte går fort som man skulle kunna önska, och inte sällan är det mobiloperatörerna och mobiltillverkarna som får skulden.
Vad man bör ha i åtanke inför varje uppdatering är att det kanske inte går till riktig så som man skulle kunna tro. Google skickar aldrig någon källkod till exempelvis Samsung eller HTC för att de ska ta fram nya versioner till deras telefoner. Istället är det kretstillverkarna som får koden först.
Så här går det till när Google uppdaterar Android:
1. Google färdigställer en uppdatering till Android men skickar den inte till mobiltillverkarna. Istället går koden till SoC-tillverkarna, exempelvis Qualcomm (Snapdragon) och Samsung (Exynos).
2. Dessa tar i sin tur fram mjukvara som kallas ”Board Support Package”. Dessa består av speciella drivrutiner för olika SoC-kretsar och optimeringar som behöver göras.
3. Dessa BSP-paket med kod skickas sedan ut till OEM-tillverkarna som i sin tur kan göra ändringar för att de ska passa deras respektive mobiltelefoner.
Om en kretstillverkare som Qualcomm lägger ner sitt stöd för en speciell SoC-krets så finns det i princip inget liv kvar för de mobiltelefoner eller surfplattor som använder just den kretsen. Det vet vi bland annat från HTC One S vars processor (Snapdragon S3) inte längre har stöd hos tillverkaren Qualcomm.
För aktörer som Samsung blir det hela ännu mer komplicerat då de tillverkar sina egna Exynos-kretsar som är en direkt konkurrent till Qualcomm Snapdragon-serien. Dessa finns exempelvis i Galaxy S4 i Europa, men USA-modellen använder Qualcomm Snapdragon. Så de får visserligen kod från Google, men bara till vissa modeller.
Lämna ett svar
Visa kommentarer