Stora förändringar kring Thunderbolt — tekniken blir royaltyfria

Intel Logo 950px

Intel planerar att bygga in stöd för Thunderbolt 3 i alla sina processorer. Dessutom ska tekniken öppnas upp för alla, bland annat genom att bli royaltyfri. Det kommer att bredda intresset för Thunderbolt hos tillverkarna och förhoppningsvis ta standarden till fler datorer.

Genom att bygga in styrkretsen för Thunderbolt direkt i processorn kan Intel både minska kostnaderna för tillverkarna och dra ner på strömförbrukningen. En enda styrkrets kan kosta mellan fem och åtta dollar för tillverkarna. Strömförbrukningen kan i sin tur öka med hela tio procent.

Att strömförbrukningen går ner betyder att bärbara datorer får längre batteritider, något som givetvis är önskvärt. Upp till åtta dollar för en krets kanske inte låter mycket för en dator som kostar 10 000 till 20 000 kronor. Men slå ut det på en miljon kretsar så blir det mycket pengar helt plötsligt.

Pengar som hade kunnat göra datorerna överlag billigare istället. Och de som redan har Thunderbolt i sina datorer kan också dra nytta av Intels kommande förändringar. Tillverkarna av tillbehör kan göra sina produkter billigare när Thunderbolt blir royaltyfritt.

Och det är inte bara Intel som är med på tåget när Thunderbolt öppnas upp. Apple har varit med och skapat standarden samt utvecklat den vidare, och även Cupertino-företaget är med på att tekniken breddas ytterligare.

Den senaste varianten kallad Thunderbolt 3 gjorde debut i en Apple-dator under 2016. Hastigheterna som gäller är upp till 40 Gbps vid optimala förhållanden och anslutningskontakten är välkända USB-C. Det här är en fenomenal standard som inte fått den spridning den förtjänar.

Om Intel kan öka intresset tillsammans med Apple och få med sig tillverkarna av tillbehör, ja då blir vi mer än glada. Har du något tillbehör som använder Thunderbolt? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.